Prostreno.cz

Petrželku v každém případě využijte od kořenů až po listy

Petržel je oblíbená kulinářská a léčivá bylina, která je uznávána jako jedna z funkčních potravin plná antioxidantů. Díky ní snížíte hladinu špatného cholesterolu, a dokonce i zhubnete!

Petrželka je běžnou bylinou, která je v širokém využití v kuchyních po celém světě pro svůj jedinečný a výrazný chuťový profil. Co si však mnoho lidí neuvědomuje, je, že celá rostlina, od kořenů po listy, je jedlá, a nabízí širokou škálu využití.100 gramů čerstvých listů dodá jen 36 kalorií. Listy navíc neobsahují cholesterol ani tuk, zároveň jsou bohaté na antioxidanty, vitaminy, minerály a vlákninu. Celá rostlina pomáhá při regulaci cholesterolu v krvi. Sluší se také uvést, že petržel se může pochlubit zdraví prospěšnými esenciálními oleji, ke kterým patří chemické sloučeniny myristicin či limonen (druhá jmenovaná položka napomáhá ke snižování tělesné hmotnosti) (1).

Co vše využít?

Kořeny petrželky jsou často přehlížené, ale jsou skvělým zdrojem vitaminů a minerálů. Můžete je použít v mnoha receptech, jak syrové, tak vařené. Přidávají sladkou a zemskou chuť salátům, polévkám a dušené zelenině. Také mohou být vařeny a konzumovány samostatně, podobně jako mrkev nebo pastinák (2).

Listy petrželky jsou nejznámější částí rostliny a jsou oblíbenou součástí mnoha jídel po celém světě. Můžete je přidat do salátů, omáček, marinád a dalších pokrmů pro svůj svěží a bylinný prvek. Jsou také skvělým zdrojem vitaminů A, C a K (2).

Stonky petrželky také nabízejí své využití. Mnoho lidí je vyhazuje, ale nabízí hodně chuti a mohou být použity tam, kde byste normálně použili listy. Stonky lze také přidat do vývarů a polévek pro extra chuť (2).

A konečně, semena petrželky mohou být využita jako koření. Mají intenzivní chuť, která připomíná petržel a koriandr, a mohou být použita v celé řadě pokrmů (2).

Nenápadná rostlina s velkou mocí

Navíc esenciální olej eugenol přítomný v této bylině je ve stomatologii uznán jako lokální anestetikum a antiseptické činidlo. Rovněž bylo zjištěno, že eugenol snižuje hladinu cukru v krvi u diabetiků. Petrželka je bohatá na polyfenolové flavonoidní antioxidanty a byla vyhodnocena jako jeden z rostlinných zdrojů s kvalitními antioxidačními aktivitami. Také patří ke zdrojům minerálů, jako je draslík, vápník, mangan, železo a hořčík. (100 gramů čerstvé byliny poskytuje 554 mg nebo 12 % denního požadovaného množství draslíku). Je také pravděpodobné, že se jedná o nejbohatší bylinný zdroj vitaminu K (2). Báječné!

Medicínské využití

Listy, stonky a kořeny této bylinky mají antiseptické vlastnosti. Eugenol se uplatňuje při snižování hladiny cukru v krvi u diabetiků, jak již bylo řečeno, očekávat však můžete diuretické účinky. Uvedenu rostlinku přitom uplatníte primárně jako ozdobu pokrmů. Spolu s jinými bylinkami a kořením se používá při přípravě zeleninových, kuřecích a rybích jídel (3).

Zdroj: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Petržel, (2) www.thejoint.com/georgia/buford/buford-mall-of-georgia-04040/274247-health-benefits-parsley, (3) www.thepaharilife.com/products/parsley

 

Ve stručnosti, petrželka je skutečně všestranná rostlina, která nabízí široké možnosti využití v kuchyni. Nezahazujte žádnou část této užitečné byliny - od kořenů po listy, každý kousek můžete využít k obohacení vašich jídel.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat