Prostreno.cz

Stres nemusí jen škodit. Nevěříte?

Ze všech stran slýcháme, jak nám stres škodí. A je to pravda. Nicméně existují i stresové situace, které jsou vlastně pozitivní (promoce, svatba, narození dítěte…). A tento „dobrý“ stres nám zas až tak neškodí…

Naopak, jak se zdá, malá míra stresu, který samozřejmě není trvalého rázu, na náš organismus působí i dobře. Co odhalili vědci z celého světa?

1. Jsme společenštější

Studie německých vědců z loňského roku ukázala, že je-li člověk vystaven stresové situaci (projev před plným sálem, zkouška z matematiky…), chová se pak k ostatním přátelštěji – více druhým důvěřuje, vyměňuje si informace a zkušenosti apod.

2. Lépe si pamatujeme

To americká studie tvrdí, že během stresové situace máme díky vyplavovanému kortizolu mnohem lépe „nastartovaný“ mozek, především paměť.

3. Jsme kreativnější

Další z výzkumů se zaměřil na kreativitu – při stresu dokážeme být kreativní nejen v uměleckém smyslu slova, ale také snáze hledáme řešení problémů, napadá nás nohem více myšlenek a jsme odhodlaní je realizovat.

4. Jsme ostražitější

Stres nás dokáže „nabudit“ nejen, co se našeho mozku týče, ale i náš organismus spustí jakýsi „záložní“ režim, který nám umožní zvládat složité situace fyzicky. A týká se to i situací, kdy řídíme auto nebo jsme třeba na pohovoru kvůli zaměstnání.

5. Posilujeme imunitu

Na rozdíl od dlouhodobého a závažného stresu, který náš organismus ničí, jsou krátké a nijak extra vážné stresové situace pro naše tělo a jeho obranyschopnost vlastně přínosem. Tedy zatím to bylo na Stanfordské univerzitě prokázáno jen u myší, u kterých byl při podstoupení mírného stresu zjištěn vysoký obsah určitého typu buněk chránících náš organismus, ale není důvod, aby to tak nefungovalo i u lidí!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat