Prostreno.cz

Kravské mléko na lačný žaludek má negativní účinky

Kravské mléko, naplněné důležitými živinami, jako je vápník, bílkoviny a různé vitaminy, patří k nutričním bombám. Dopřáváte si ho vy nebo vaše děti na lačný žaludek? Pak děláte velkou chybu.

Sklenice mléka je zázrak. Vápník pomáhá posilovat kosti a zuby a protein je užitečný při růstu a opravě svalů. Kravské mléko je navíc plné vitaminů D a B12. Je však v pořádku konzumovat ho na lačný žaludek? Zde je několik důvodů, proč tenhle zvyk přehodnotit.

Trávicí problémy

Zahájení dne sklenicí mléka může vést k zažívacím problémům. Nadýmání, plynatost, a dokonce i průjem se objevuje v souvislosti s vysokým obsahem laktózy, kterou žaludky některých lidí obtížně zpracovávají, zejména pokud jsou prázdné. Ups.

Kyselost

Jelikož má mléko zásaditou (alkalickou) povahu, dochází ke zvyšování pH žaludku, což zhoršuje úroveň kyselosti ve střevech. Výsledkem je kyselý reflux, pálení žáhy a další nepříjemné zažívací potíže.

Snížená absorpce živin

Upevnění na živiny (konkrétně železo, zinek a vápník) v mléce zabraňuje tomu, aby se tyhle důležité látky při konzumaci na lačný žaludek vstřebávaly. Postupem času to nahrává nutričním nedostatkům, o které nikdo nestojí.

Nechtěné zvýšení hmotnosti

Mléko, které se živí kaloriemi, přispívá k přibírání na váze, když je konzumováno jako ranní kickstarter. Přebytečné kalorie v mléce totiž nemusejí být účinně využity, pokud je to první věc, již vaše tělo zpracovává. Rovnice je pak jednoduchá. Dlouhodobý vyšší příjem kalorií rovná se faldíky před plavkovou sezonou.

Rizika alergických reakcí

U jedinců citlivých na alergie nebo citlivost z bílkovin nalezených v kravském mléce se obvykle vyskytují nežádoucí účinky, jako je sípání, rýma, výraznější potíže s nadýmáním, průjmovitá stolice s příměsí hlenu nebo vyrážka, otok a atopický ekzém. To vše může být po ránu na lačný žaludek ještě výraznější a silnější.

Narušení hormonální rovnováhy

Kravské mléko je plné hormonů estrogenu a progesteronu, jež při konzumaci na lačný žaludek způsobují narušení hormonální rovnováhy těla. Tyto nerovnováhy mívají nepříznivý dopad na celkové zdraví.

Hromadění hlenu

Spotřeba kravského mléka hned po ránu zvyšuje produkci hlenu v dýchacích cestách. V překladu to znamená, že je třeba počítat s dýchacími potížemi nebo sinusitidou. Tak co, nedáte si radši vodu?

Zdroje: www.thehealthsite.com/diseases-conditions/cow-milk-on-empty-stomach-7-dangerous-side-effects-of-starting-your-day-with-a-glass-of-milk-1063944, www.peta.org/living/food/reasons-stop-drinking-milk/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat