Prostreno.cz

Signály, kterými vás tělo prosí o snídani

Často vás bolí hlava a máte špatnou náladu? Registrujete chutě na sladké, a to zvláště v odpoledních hodinách? I takhle vám tělo vyčítá, že jste mu po probuzení nedopřáli něco dobrého k snědku.

O důležitosti snídaně se mluví a píše neustále. Přesto ji řada lidí vynechává s tím, že na ni ráno prostě nemá čas. Jste-li i vy přesvědčení o tom, že zdržovat se její přípravou opravdu není nutné, věřte, že tělo vám absenci tohoto pokrmu pořádně spočítá.

Střeva i srdce v ohrožení

Účelem snídaně, která má přerušit celonoční půst, je obnova zásob glukózy, tedy hlavního zdroje energie (1), díky které můžete fungovat nejen vy, ale i váš mozek. Pokud ji vynecháváte, dobrovolně se připravujete o elán a bohužel i harmonickou pohodu střev, což vám s velkou pravděpodobností časem zadělá na syndrom dráždivého tračníku (2). Je to proto, že se vyvážený ranní pokrm obvykle skládá z potravin s vysokým podílem vlákniny, která zase souvisí s lepšími střevními návyky i příznivějším tamním mikrobiomem (3). V budoucnu vás kvůli nesnídání může překvapit i nějaká srdeční komplikace, protože dopolední prázdný žaludek má překvapivou souvislost i s poruchou citlivosti na inzulin, vysokým krevním tlakem a nerovnováhou cholesterolu (3). A to rozvoji kardiovaskulárních obtíží hodně přispívá. Následky ale klidně mohou přijít už dnes odpoledne. Nezní vám tohle povědomě?

Cítím se nějak divně!

Podle americké registrované dietoložky Maddie Pasquariello si váš organismus o snídani vyloženě říká určitými nepřehlédnutelnými signály (4). Kromě otravné únavy se svou nespokojenost snaží vyjádřit bolestmi hlavy, chmurnou náladou, nesoustředností, nadýmáním, chutí na sladké i zhoršenou kvalitou spánku. „Každý by měl poslouchat své tělo a věnovat pozornost jeho vysílaným zprávám,“ doporučuje jmenovaná specialistka. Sečteno a podtrženo – co si ráno zasejete, to si o pár hodin později také sklidíte.

Zdroje: (1) www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/carbohydrates/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8519231/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9787832/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6787634/, (5) www.realsimple.com/skipping-breakfast-8601735





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat