Prostreno.cz

Blíží se období sběru svatého grálu z říše bylinek

Bylinkáři už se nemohou dočkat! Jaro je tady! Chystejte košíčky na vitaminy nabité bylinky, které tělo rozhodně přivítá. Nepřehlédněte ty opravdu vzácné!  

Ostružiník, kerblík a česnáček jsou ukázkové byliny s množstvím léčivých výhod pro lidské zdraví. Přestože tyto tři rostliny mají jedinečné prospěšné vlastnosti, všechny mají něco společného: jsou to silné přírodní léky, které lidské tělo potřebuje pro správné fungování.

Ostružiník

Ostružiník je bobule, která je bohatá na vitamíny, především na vitamín C a K. Kromě toho obsahuje vlákninu, mangan, měď a přenosné železo, nezbytné pro správné fungování organismu. Je známý pro svou vysokou koncentraci antioxidantů, které pomáhají bojovat proti volným radikálům, zpomalují stárnutí a předchází některým chronickým onemocněním, včetně rakoviny. Neváhejte tedy vložit si listy ostružiníku do úst a jen tak je žvýkat.

Z ostružiníku si pochopitelně můžete připravit i lahodný čaj. Vyniká totiž i adstringentním působením, takže se používá k léčbě vředů v ústech, při zánětu dásní a bolesti v krku. Listy louhujte v horké vodě po dobu 5 minut. Sušené se pak dají skladovat ve vzduchotěsné nádobě – mimo přímé světlo.

Kerblík lesní

Kerblík, často nazývaný také petržel, je bylina s výraznou chutí, která se často používá jako koření v kuchyni. Tato bylina je bohatá na vitamíny A, C a K, stejně jako na železo a vlákninu. Užívání kerblíku může pomoci zlepšit imunitní systém, podporovat zdraví kostí a zvyšovat absorpci železa. Tato rostlina je také známá pro své močopudné a detoxikační vlastnosti. Používá se čerstvá nať nebo sušené semeno. Jedná se o vynikající všestrannou bylinku a zároveň koření s hořkou chutí a mrkvovou vůní, která nadělá parádu v polévkách, pomazánkách a salátech.

Kromě toho, že nahrazuje petržel, hodí se pro jarní očistné kúry a působí močopudně. A pozor, zároveň vyhlazuje pleť. Hrst sušených listů kerblíku dejte do litru horké vody, přidejte několik listů divoké máty dlouholisté, promíchejte, nechte 20 minut louhovat a přeceďte. Pleť tímto nálevem potírejte a nechte ho zaschnout, již neoplachujte.

Česnáček lékařský

Od dubna je k mání i bratranec česneku medvědího, tedy česnáček lékařský (Alliaria petiolata). Je to rostlina s vynikajícími léčivými vlastnostmi, které ji činí skvělým doplňkem pro každou kuchyni. Tato rostlina obsahuje organosírné sloučeniny, díky kterým má antioxidační, protizánětlivé a antibakteriální účinky, které mohou pomoci při prevenci a léčení řady nemocí. Česnáček také podporuje kardiovaskulární zdraví, pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a podporuje imunitní systém. Pro pozdější uchování je vhodné připravit si z česnáčku tinkturu, která se vám díky obsahu alkoholu přes zimu rozhodně nezkazí.

Zdroj: www.cs.wikipedia.org/wiki/Ostružiník, www.cs.wikipedia.org/wiki/Kerblík_lesní, www.cs.wikipedia.org/wiki/Česnáček_lékařský





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Palačinky

(1 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat