Prostreno.cz

Probdělou noc vykompenzuje kreatin

Ve světě fitness má kreatin silné slovo, protože se s ním cvičí jedna báseň. Na kognitivní úrovni ale okamžitě kompenzuje i nedostatek spánku, což ocení nejen ti, kteří pracují na noční směny.

Probdělá noc ale dokáže vyvést z rovnováhy! Člověk je jako přejetý parním válcem, nemůže se kloudně na nic soustředit a ke všemu bývá podrážděný. Klasickou spásou je káva, na jejíž množství se v krizové ospalé situaci příliš nehledí. Co takhle něco mnohem účinnějšího?

Tabletka na svěží ráno a mozkovou vzpruhu

Na kreatin se soustředí hlavně příznivci cvičení a posilování, protože hraje důležitou roli v tom, jak efektivně svaly využívají energii. Protože také značně omezuje oxidační stres, zvyšuje výkonnost a urychluje regeneraci (1), umožňuje trénovat s větší intenzitou, což samozřejmě přináší i lepší výsledky. Doplňky stravy s jeho obsahem má tedy po ruce nejeden fitness nadšenec, ovšem hodí se každému, kdo se v noci pořádně nevyspí. Objevil se totiž názor (2), že jejich trochu vyšší dávka dokáže nedostatek spánku účinně vyrovnat, a to s okamžitým nástupem.

Dobrá rada nad zlato!

Vědci, kteří svůj objev prezentovali v magazínu Scientific Reports (3), doufají, že by tato zásadní informace mohla pomoci všem, kteří potřebují dosahovat určité kognitivní úrovně i po probdělé noci, zejména pak pracujícím na noční směny. Tedy alespoň pokud nespadají do rizikové kategorie. Kreatin v jakékoli formě by neměli užívat jedinci s diabetem a jaterním či ledvinovým onemocněním, stejně jako těhotné a kojící ženy (4). Nutno zmínit, že tělo si tuto látku samovolně vyrábí, ale přibližně jeden gram denně, což při spánkové deprivaci není nic moc platné. Jeho potravinovými zdroji jsou pak ryby a maso.

Zdroje: (1)www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8228369/, (2)www.nature.com/articles/s41598-024-54249-9?utm_medium=affiliate&utm_source=commission_junction&utm_campaign=CONR_PF018_ECOM_GL_PBOK_ALWYS_DEEPLINK&utm_content=textlink&utm_term=PID100093539&CJEVENT=64d89dbf19c111ef81dc46840a18b8f9, (3)www.nature.com/articles/s41598-024-54249-9?, (4)www.my.clevelandclinic.org/health/treatments/17674-creatine





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat