Prostreno.cz

8 potravin, které nesmějí chybět ve vašem jídelníčku po třicítce!

Osteoporóza neboli řídnutí kostí se týká sice většinou žen po klimakteriu, ale podceňovat bychom ji neměly v žádném věku. Myslet bychom měly především na prevenci.

Některé faktory vzniku tohoto onemocnění sice úplně neovlivníme, ale dva základní ano – dostatek pohybu a správnou výživu.

Co se oné výživy týče, důležitý je především dostatečný přísun některých vitaminů a minerálů, především vápníku.

Ještě než vyrazíte do lékárny nakupovat zásoby doplňků stravy, pamatujte, že vápník se přirozeně vyskytuje i v některých potravinách. Které jsou ty hlavní?

Mléko

Mléko napadne většinu z nás jako první, je totiž základním zdrojem vápníku v naší stravě. Pokud se ale z různých důvodů klasickému mléku vyhýbáte a dáváte přednost sójovému nebo třeba mandlovému, vybírejte v obchodech ta, jež jsou obohacena vápníkem.

Jogurty

Jako mléčný výrobek má jogurt samozřejmě všechny předpoklady být podobně dobrým zdrojem vápníku jako samotné mléko. Navíc je ještě lehce stravitelný (mohou ho i někteří lidé s lehkou alergií na laktózu) a obsahuje přirozenou probiotickou kulturu, která prospívá zažívání.

Sýry

A do třetice mléko, tentokrát v pevném skupenství. Můžete si ho dopřát v podobě, v jaké ho máte rádi (čerstvý sýr, tvrdý, zrající…), ovšem pozor, nikoli sýr tavený! Tam se vápníku nedočkáte (a o jeho prospěšnosti pro naše zdraví někteří odborníci pochybují). Pozor si ovšem musíte dát na kalorie – sýry bývají hodně tučné.

Ořechy a semena

Vlašské ořechy, lískové, kešu, ale také třeba mandle nebo sezamová či slunečnicová semínka – to všechno jsou skvělé zdroje vápníku! A nejen jeho, obsahují i celou řadu dalších důležitých minerálů. Takže uzobávejte, jak jen můžete, jen pozor na kalorie…

Rybky s kostmi

Některá úprava ryb (nakládání, konzervování apod.) vede k tomu, že jejich kosti (minimálně ty menší) změknou natolik, že je možné jíst je, aniž by je člověk cítil nebo se mu zapíchly do krku. A právě tyhle kůstky obsahují také vápník.

Zelenina

Kapusta, květák, špenát, brokolice, salát… Ty všechny mají společnou spoustu pozitivních účinků na naše zdraví. A ještě k tomu obsahují i vápník (prakticky bez kalorií). Další důvod, proč jich konzumovat co nejvíc!

Melasa

Na pohled nepříliš vábná, tmavě hnědá, hustá tekutina je dalším zdrojem vápníku. Používat ji můžete ke slazení místo medu, skvěle se hodí i na pečení.

Fíky

A na konec sladká tečka – i v některém ovoci vápník najdete! A ještě ke všemu v tak dobrém, jako jsou právě fíky. Mimochodem, není třeba zoufat, že si je tady u nás ze stromu jen tak neutrhneme – vápník je totiž i v těch sušených!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat