Jedni ho milují, druzí se mu vyhýbají. Díky kapsaicinu může pálivé jídlo přispívat ke snižování krevního tlaku, normalizaci hladiny cholesterolu a podpoře střevního mikrobiomu. Ovšem platí to jen při střídmé konzumaci.
Existuje mnoho otázek, které dělí veřejnost na dva tábory - například ananas na pizze nebo jestli si dát kávu s mlékem. Ale jedna z nejžhavějších debat se točí kolem kořeněného jídla. Pro někoho je pálivé sousto kulinářským zážitkem, pro jiného trápením.
Dobrého nepálí?
Nejprve si ujasněme, co za onu pálivost vlastně může. Je to kapsaicin, tedy sloučenina obsažená především v chilli papričkách. Podle americké registrované dietoložky Amandy Saucedy aktivuje receptory bolesti v ústech i trávicím traktu, což mozek vyhodnocuje jako horko. „Začnete se potit, vaše pokožka lehce zčervená a tělo se pokouší ochladit,“ vysvětluje odbornice (1). Kapsaicin může také vyvolat slzení očí nebo zvýšenou tvorbu slin, neboť ho organismus vyhodnocuje jako dráždidlo. Ale pozor, pořád to neznamená, že je škodlivý. Právě naopak, při střídmé konzumaci mívá řadu pozitivních účinků.
Nepřehlédnutelný antioxidační potenciál
Kapsaicin se rád staví do boje proti volným radikálům – škodlivým molekulám, které se podílejí na vzniku chronických onemocnění. „Má slibný potenciál fungovat jako antioxidant, proto je takovým preventivním zdravotním opatřením,“ zdůrazňuje další americká výživová poradkyně Connie Elick. Ačkoli výzkumy zatím nejsou úplně jednoznačné, některé studie (2) naznačují, že tato látka snižuje hladinu cholesterolu a normalizuje krevní tlak. Dle názoru Amandy Saucedy také příznivě ovlivňuje střevní mikrobiom, neboť podporuje růst prospěšných bakterií, a naopak potlačuje ty škodlivé.
Pozor na rozumné dávkování
Na jedné straně kapsaicin pomáhá, na té druhé umí i zatopit. „V nadměrném množství bývá spouštěčem kyselého refluxu a pálení žáhy. Zhoršuje také symptomy žaludečních vředů a může trávicí trakt nepříjemně podráždit,“ varuje nutriční terapeutka Connie Elick. Jak už to bývá, klíčem je střídmost a naslouchání vlastnímu tělu, tak to s ním příliš nepřehánějte.
Zdroje: (1) https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10078540/, (2) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.7217
Sledujte nás na sociálních sítích: