Veganská strava, opěvovaná pro své zdravotní benefity, může skrývat nečekanou zradu v podobě nutričních nedostatků. Jak je to možné, když rostlinné potraviny mají prospěšných látek na rozdávání?
Tofu na talíři, čočka v hrnci a ořechy v kapse. Veganský životní styl si získává stále více příznivců po celém světě. Lidé se k němu uchylují z etických důvodů, pro lepší pocit i vidinu pevnějšího zdraví. Vždyť lékaři pořád naznačují, že rostlinná strava chrání před srdečními chorobami, cukrovkou, kognitivním úpadkem i některými druhy rakoviny (1)! Někteří její vyznavači dokonce odvážně tvrdí, že příznivé změny lze zaregistrovat už za pouhých šest týdnů (2). Visí tu však jedno obrovské ALE.
Něčeho hodně, jiného zase málo
Australští výzkumníci si posvítili na jídelníček 240 dospělých, a to od zapřisáhlých veganů až po milovníky steaků (3). Jak se dalo čekat, skupina rostlinných strávníků si klasicky servírovala hory zeleniny, ovoce i luštěnin, přičemž se striktně vyhýbala slazeným nápojům, cukru a nezdravým jídlům. Na nedostatek vlákniny, kyseliny listové, hořčíku, vitaminu E, železa a omega-6 mastných kyselin si nemohla stěžovat. Jenže, něco jí přece jen chybělo.
Proteiny jako nedostatkové zboží?
Vegani a lakto-vegetariáni ve srovnání s „masožravci" konzumovali méně potravin bohatých na bílkoviny, vitamin B12, jód, niacin, riboflavin a omega-3 mastné kyseliny. Autoři zmíněné studie to shrnuli jasně – tento stravovací koncept sice slibuje určitá pozitiva, ale bez pečlivého plánování může vést k pěkné bryndě v podobě nutričních nedostatků. „Nestačí jen jíst hodně rostlinných věcí, důležitá je i jejich správná kombinace, abychom organismu dodali všechny potřebné aminokyseliny v dostatečném množství,“ upozorňují vědci (4). Jedině tak to prý může fungovat a objeví se kýžené benefity. Mimochodem, patří mezi ně i podpora hubnutí (5), což je před příchodem plavkové sezony možná dost zásadní informace.
Zdroje: (1) www.mdanderson.org/publications/focused-on-health/5-benefits-of-a-plant-based-diet.h20-1592991.html, (2) www.jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen, (3) https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10027313/, (4) https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10665534/, (5) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/obr.12439
Sledujte nás na sociálních sítích: