Prostreno.cz

Sardinky a další malé ryby jsou tajemstvím zdravější stravy

Jsou sice drobné, ale doslova nabité živinami. Sardinky s ančovičkami by měly ve vašem jídelníčku zaujmout stálé místo, protože se zdravím svedou hotové divy.

Když se řekne mořská strava, většina z nás si představí majestátní tuňáky, růžového lososa, bílou tresku nebo delikátního pstruha s mečounem. Ale co jejich menší a nenápadní příbuzní? Sardinky a ančovičky už takovou pozornost nemají, což je obrovská škoda.

Plovoucí multivitamin

„Možná s těmito druhy nejste tolik obeznámení, ale jsou nepostradatelné v mnoha tradičních kuchyních i jídlech, a to včetně těch severských, japonských a středomořských,“ poznamenává americká registrovaná dietoložka a odbornice na udržitelnou výživu Sharon Palmer (1). Tyto drobné rybky však nejsou jen chutnou součástí kulinářského dědictví, ale nabízejí i pozoruhodné zdravotní a environmentální výhody, které by neměly být přehlíženy. „Protože se živí ještě menšími vodními organismy, jsou neuvěřitelně bohaté na živiny a mají vysokou koncentraci prospěšných látek i při relativně nízkém obsahu kalorií,“ vysvětluje další americká dietoložka Tami Best.

Na tom si srdce smlsne rádo 

Sardinky a ančovičky jsou vynikající volbu pro všechny, kteří dbají na posílení kardiovaskulárního systému. „Představují štědrý zdroj omega-3 mastných kyselin, které jsou nezbytné pro správnou funkci každé buňky v těle. Jejich přínos je zvláště významný pro zdraví srdce a cév díky jejich schopnosti omezovat zánět a regulovat hladinu cholesterolu,“ vysvětluje nutriční poradkyně Tami Best. Dlužno dodat, že tyto prospěšné tuky působí i proti potenciálnímu oxidačnímu poškození, čímž mimo jiné posilují imunitní systém a zvyšují odolnost vůči virovým infekcím.

Něco pro pevné tkáně

„Ačkoli jsou malé vzrůstem, chlubí se obrovskou dávkou kvalitních bílkovin potřebných pro opravu a růst svalů,“ přidává další sardinkový benefit dietoložka Sharon Palmer. Svaly však nejsou jedinými tkáněmi, které z bílkovin profitují, nezbytně je vyžadují i orgány, vlasy, nehty a kůže. Klíčové bývají i pro harmonicky fungující metabolismus. „Nutriční složení těchto drobných ryb obecně prospívá i mozku, pokožce, tvorbě červených krvinek a hladině energie,“ shodují se obě zmíněné expertky. Už si pomalu hledáte recept, nebo si na tuhle zdravou dobrotu skočíte do restaurace?

Zdroj: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10153001/, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8997536/, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8756069/






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba