Prostreno.cz

Konzumace avokáda v těhotenství snižuje riziko dětských potravinových alergií

Potravinová alergie je nepříjemná pro děti i rodiče. Prevencí je konzumace avokáda už v těhotenství, která omezuje pravděpodobnost jejich vzniku přibližně o 44 procent.

Nejen pověstné guacamole, avokádo se využívá také při přípravě toustů, sendvičů, salátů, těstovin, sushi, omáček, dipů a polévek. Právě kulinářská všestrannost v lahodné kombinaci s pozitivy pro zdraví dělá z tohoto exotického plodu velmi vyhledávané ovoce. A jak se zdá, ani těhotné ženy by se mu neměly vyhýbat.

I malé množství svede velké věci

Nastávající matky, které si v požehnaném stavu dopřávají avokádo, dávají svým dětem náskok v prevenci potravinových alergií. Tak alespoň na situaci pohlížejí finští vědci, kteří zkoumali stravu více než 2 200 gravidních žen (1). Data byla shromažďována pomocí dotazníků o jejich jídelníčku především v prvním a třetím trimestru, po porodu se hodnotila incidence alergií u kojenců ve věku 12 měsíců. Závěr? Konzumace avokáda snižuje jejich riziko o celých 44 procent! Co je na této cizokrajné potravině tak zvláštního?

Nutriční profil „jako malovaný“

Zmíněný plod je považován za výživnou bombu bohatou na látky prospěšné pro vývoj plodu, konkrétně pak vlákninu, kyselinu listovou, lutein a zdravé mononenasycené tuky. Předpokládá se, že tyto složky mají prvořadý význam v podpoře vyvíjejícího se imunitního systému, buněk, tkání a střevního mikrobiomu, čímž potenciálně omezují i pravděpodobnost dětských alergií. Ty v současné době celosvětově postihují zhruba 8 procent dětí, tedy každé třinácté (2).

Jíme špatně a nechodíme ven

Odborníci připisují tento nárůst několika faktorům, včetně přechodu na rafinovanější stravu a nedostatku vitaminu D způsobeném omezeným pobytem na slunci. Hovoří se i o takzvané hygienické hypotéze, která předpokládá, že čistší současné prostředí vystavuje naše ratolesti menšímu počtu mikrobů, proto pak jejich obranyschopnost přehnaně reaguje na určité složky přijímaného jídla (3). Objevují se také názory (4), že s tím úzce souvisí pozdější zavádění příkrmů. Tak ještěže existuje mocné avokádo, které je prospěšnou těhotenskou superpotravinou.

Zdroje: (1) www.nature.com/articles/s41390-025-03968-4, (2) www.foodallergy.org/resources/facts-and-statistics, (3) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/40055533/, (4) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/pai.70035





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba