Pokud toužíte stárnout s grácií a vitalitou jako některé hollywoodské celebrity, vyzkoušejte doplňky stravy s vitaminem D. Chrání telomery, snižují riziko chronických chorob a prodlužují mládí na biologické úrovni.
Od nepaměti lidstvo hledá způsob, jak zastavit, či dokonce zvrátit neúprosný běh času, který se odráží v postupném stárnutí těla. Zatímco naši předci spoléhali na nejrůznější legendy, mýty o zázračné substance, my na to naštěstí můžeme jít chytřeji. Díky pokrokům ve vědě se totiž pozornost přesunula od mytických pramenů k mnohem hmatatelnějším oblastem – například k naší domácí lékárničce. Máte tam kromě živočišného uhlí, náplasti a sirupu na kašel i vitamin D?
V jednoduchosti je síla
Po letech intenzivního bádání výzkumníci došli k závěru, že pravidelná suplementace vitaminem D může pomoci zpomalit biologické stárnutí až o tři roky. Zajímavé je, že uctívané omega-3 mastné kyseliny jakožto další oblíbený doplněk stravy takový účinek prý nevykazují. Vraťme se ale zpět ke zmíněnému vitaminu. Studie (1) zveřejněná v magazínu The American Journal of Clinical Nutrition si jeho omlazující působení vysvětluje tím, že chrání telomery.
Delší mládí a pevné zdraví
Telomery jsou drobné ochranné „čepičky“ umístěné na koncích našich chromozomů, které hlídají genetickou informaci. Lze si je představit jako plastové koncovky na tkaničkách od bot – když se opotřebují, vlákna se začnou třepit a celá struktura se postupně rozpadá. Podobně se telomery s věkem přirozeně zkracují, což je spojováno s buněčným stárnutím i zvýšeným rizikem celé řady chronických onemocnění, zejména pak rakovinou, srdečními chorobami, diabetem a dalšími stavy souvisejícími s věkem.
Dávkování je trochu oříšek
„Naše zjištění, že příjem vitaminu D zachovává délku telomer, naznačují jeho slibnou roli,“ neskrývá radost hlavní autorka uvedené studie, kterou je americká lékařka JoAnn E. Manson (2). Ta navzdory získaným poznatkům nabádá k opatrnosti. Jedním z důvodů je fakt, že co se považuje za vhodnou hladinu vitaminu D, zůstává stále kontroverzním tématem. „Úroveň v krvi pro stanovení deficitu i optimální doporučené dávky se v různých organizacích, laboratořích i zemích liší,“ vysvětluje lékařka, která dodává, že účastníci jejich studie konzumovali 2000 IU/denně, což odpovídá 5 ml, proto toto množství považuje za bezpečné.
Zdroje: (1) www.eurekalert.org/news-releases/1084607, (2) https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3782116/
Sledujte nás na sociálních sítích: