Potíž s balenou zeleninou se netýká jen použití plastů, kterých je všude nadbytek, ale i rizika kontaminace škodlivými bakteriemi. Ty vás mohou poslat na lékařskou pohotovost!
Někdy se i ty nejlepší úmysly ohledně zdravé stravy mohou obrátit proti nám všem. Každý, kdo usiluje o zvýšení konzumace čerstvé zeleniny, by si měl dát velký pozor na jistý typ produktu, který se v regálech supermarketů objevuje běžně.
Uvnitř schované zlo
Tenoučké plátky mrkve, krájený hlávkový salát, otrhané lístky špenátu nebo vakuovaná polévková směs. Kolik času v kuchyni tohle ušetří! Balení toho či onoho mnohdy stačí jen otevřít, přesypat, zamíchat a jídlo je hotové. Ovšem do pokrmu se možná dostane něco, co jemu ani vám neprospěje. „Balená zelenina stále zůstává jednou z nejrizikovějších položek v celém obchodě,“ upozorňuje mezinárodně uznávaný odborník na bezpečnost potravin Darin Detwiler (1). „Když se podíváte na minulé epidemie, balené saláty byly hlavní příčinou onemocnění, přičemž některé nákazy vedly k hospitalizacím, selhání ledvin, nebo dokonce předčasnému úmrtí,“ otevírá Pandořinu skříňku tento expert.
Co je tady za problém?
Hlavní potíž a kámen úrazu je v možné přítomnosti škodlivých patogenů, které do balíčku zabloudily. Týká se to především listerie, salmonely a bakterií E. coli, jež v dodavatelských řetězcích představují jednoznačně nejvyšší riziko kontaminace. Podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí zahrnují symptomy otravy jídlem způsobené těmito zárodky nevolnost, zvracení, horečku, bolesti břicha a průjem (2).
Odvrácená strana čerstvosti
Co dělá balenou zeleninu obzvláště riskantní záležitostí je fakt, že k usmrcení patogenů bývá zapotřebí teplo – a saláty se obvykle konzumují začerstva a zasyrova, což ztěžuje jejich likvidaci. Produkty se mohou kontaminovat už během sběru, a to bakteriemi přítomnými ve vodě, půdě, vzduchu nebo prostřednictvím divokých či domácích zvířat. Třeba listová zelenina se často pěstuje v blízkosti velkých chovů skotu, což zvyšuje pravděpodobnost zanesení výše uvedených zárodků.
Bezobalová zdravější politika
„Zelenina z různých farem se obvykle míchá, myje a balí dohromady. To znamená, že jediný infikovaný list může ovlivnit stovky různých balení,“ vysvětluje Darin Detwiler. Co si s tím počít? Pro omezení rizika místo balené zeleniny dávejte přednost raději celým volně prodejným plodům a doma je důkladně omyjte pod tekoucí vodou. Také nakupujte jen takové množství, které stihnete spotřebovat do dvou dnů, radí jmenovaný odborník.
Zdroje: (1) www.huffpost.com/entry/you-may-want-to-think-twice-before-you-eat-bagged-lettuce-goog_l_68499306e4b03de6beaf7ff0, (2) www.cdc.gov/food-safety/signs-symptoms/index.html#:~:text=The%20most%20common%20symptoms%20of,down%2C%20and%20signs%20of%20dehydration.
Sledujte nás na sociálních sítích: