Prostreno.cz

Hrst arašídů denně zpomalí stárnutí

Jsou dobré na chuť, křupou a zasytí. Arašídy ale svedou ještě něco. Jejich antioxidanty také zachovávají délku našich chromozomů, čímž zpomalují stárnutí na biologické úrovni.

I když se arašídy běžně označují jako burské ořechy, z botanického hlediska nemají s ořechy nic společného, protože patří do rodiny luštěnin, což z fazolí, čočky a hrachu dělá jejich blízké příbuzné. Pravděpodobným důvodem této mýlky je stejná tvrdší textura, stejně jako bohatství zdravých tuků, bílkovin a vlákniny, kterým se obě skupiny potravin pyšní. Obě také zpomalují stárnutí, jen každá jiným způsobem.

Zkracování s následky

Luštěniny dnes necháme stranou a zaměříme se na objevený omlazující vliv arašídů, který by asi nikdo nečekal. S vysvětlením tohoto fascinujícího jevu však musíme zabrousit hodně hluboko, a to až k samotné DNA. S přibývajícím věkem se na buněčné úrovni odehrávají jemné, ale významné změny. Jedním z klíčových ukazatelů biologického stárnutí je zkracování takzvaných telomer neboli ochranných „čepiček" na koncích chromozomů. Proces je to přirozený, neznamená to však, že se nedá ničím zpomalit, čímž se zdraví zlepšuje a život o něco prodlužuje. A právě tady přicházejí na scénu arašídy.

Prospěšná antioxidační dávka 

Podle zjištění (1) publikovaném v renomovaném magazínu Antioxidants tyto drobné křupavé plody obsahují vysoký podíl antioxidantů, díky čemuž mají schopnost neutralizovat reaktivní formy kyslíku a snižovat záněty, čímž výrazně přispívají k zachování délky telomer. Efekt se prý projeví již po třech měsících při obvyklé denní dávce 25 gramů. Arašídy musejí být ale pražené, v jiných formách, jako je třeba arašídové máslo či olej, tento ozdravný vliv nemají, upozorňují vědci.

Co je celé, to je dobré

Autoři studie poznamenávají, že pokud jde o podporu buněčného zdraví a tím i dlouhověkost, jejich poznatky zdůrazňují důležitost celých a čistých potravin oproti zpracovaným alternativám (2). Nabádají tak ke konzumaci arašídů ve zmíněné pražené verzi, a naopak odrazují od toho, abychom si je dávali v olejovém a máslovém provedení. Tento způsob konzumace navíc svědčí i štíhlému pasu, neboť se prokázalo (3), že snižuje množství břišního tuku, hladinu inzulinu a riziko metabolického syndromu.

Zdroje: (1) https://www.mdpi.com/2076-3921/14/4/467, (2) https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC12024207/, (3)https://www.mdpi.com/2072-6643/15/24/5051





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba