Prostreno.cz

Pozdější snídaně ve starším věku má souvislost s depresí a únavou

Spolehlivých ukazatelů zdravotního stavu není nikdy dost. Věřili byste tomu, že jedním z nich je i načasování snídaně? Starší generace by s ní otálet neměly, protože s každou hodinou navíc mohou narůstat i rizika nepříjemných komplikací.

S přirozeným stárnutím se mění spousta věcí, a to včetně stravovacích zvyklostí. Možná posunutí jídla na dřívější nebo naopak pozdnější čas vypadá jako úplně neškodná banalita, která si nezaslouží žádnou pozornost, ale ono to tak není. Lidé seniorského věku mohou kvůli odsunuté snídani zažívat hodně krušná probuzení.

Na pravidelnosti prostě záleží

Hodina sem, hodina tam? Takhle to podle amerických vědců úplně nefunguje. Jsou totiž na základě svého dlouholetého bádání přesvědčení, že je-li první jídlo dne konzumováno později, existuje tu spojení s depresí, únavou, dentálními potížemi i mírně vyšším rizikem předčasného úmrtí (1). Hlavní autor studie, kterým je nutriční vědec a cirkadiánní biolog z Massachusetts General Hospital, Hassan Dashti, přišel se zajímavou myšlenkou.

„Načasování jídla, především pak snídaně, může být jednoduchým, ale přitom velmi důležitým ukazatelem zdravotního stavu starších dospělých,“ tvrdí expert (2). Jeho tým sledoval tři tisíce obyvatel Spojeného království s průměrným věkem 64 let, přičemž podrobně zaznamenával jejich stravovací a spánkové návyky. Díky tomu se ukázalo, že s každým desetiletím stárnutí se snídaně posouvá o několik minut. A to je špatně.

Rozladění s následky

Pozdní stravování negativně ovlivňuje tělesné 24hodinové biologické rytmy, kvůli čemuž dochází k prudkému zvýšení hladiny cukru v krvi i nárůstu stresových hormonů. Do jisté míry to prý vysvětluje, proč bylo během dvacetiletého pozorování respondentů zaznamenáno přes 2 300 úmrtí.

„Pacienti i lékaři mohou změny v jídelníčku využít jako včasný varovný signál k prozkoumání skrytých fyzických a duševních zdravotních problémů. Povzbuzování starších dospělých k dodržování pravidelného a neměnného stravování by se tak mohlo stát součástí širších strategií na podporu zdravého stárnutí a dlouhověkosti,“ domnívá se Hassan Dashti.

Zdroje: (1) https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9828042/, (2) https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7322666/, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10957686/






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba