Prostreno.cz

Mléčné výrobky pro zvýšení přijmu vápníku fungují jen za přítomnosti vitaminu D

Pijete ve snaze o optimální příjem vápníku litry kravského mléka? Jestli nemáte v těle dostatek vitaminu D, může vám to být houby platné. Proč tomu tak je a na jaké další zdroje se můžete obrátit?

Už od dětství nám rodiče vtloukali do hlavy, ať pro silné kosti pijeme mléko. Měli pravdu, ale vlastně jen napůl. Ačkoli tento nápoj můžeme považovat za studnici vápníku, pro naše tělo nemusí být jednoduché tento důležitý minerál vstřebat.

Má to malý háček

„Vápník se při transportu z trávicího traktu do krevního oběhu spoléhá na vitamin D,“ poukazuje na často opomíjený fakt americká zdravotní sestra a nutriční terapeutka JaLorean Hayes. Pro maximální efektivitu bychom se tedy měli zaměřit na mléčné výrobky obohacené o vitamin D, nebo „déčko“ čerpat z doplňků stravy. Jedině tak může organismus s vápníkem dobře pracovat! Když už jsme u toho, jeho zdroje kravským mlékem nekončí. Tyhle znáte?

Ovčí mléko má co nabídnout

Neshání se možná tak dobře jako „běžné mléko“, ale vyplatí se vyvinout trochu nakupovacího úsilí. „Průměrný šálek ovčího mléka obsahuje 473 mg vápníku, což je zhruba o 170 až 200 mg více než má kravské,“ srovnává jmenovaná nutriční specialistka. Tento produkt si lépe vede i v přirozeném obsahu vitaminu D, takže vychází vstříc hned oběma nutričním potřebám najednou, čímž se stává ideální volbou pro zdraví kostí.

Nízkotučný jogurt jako každodenní favorit

Těsně za ovčím mlékem se s vysokým obsahem 450 mg vápníku na porci umisťuje obyčejný nízkotučný jogurt. Nemusíte ho jíst jen tak samotný, vždyť se s ním vaří jedna báseň! Vytváří skvělý základ pro omáčky a dipy. V polévkách zase nahrazuje zakysanou smetanu nebo funguje jako marináda na kuřecí maso, které je díky němu křehčí a vláčnější. Nic nezkazíte ani přidáním jogurtu do těsta při pečení muffinů, chleba a koláčů, výsledek bude ještě nadýchanější.

Švýcarský sýr je zdravá chuťovka

„Ze 30 gramů švýcarského sýra můžete získat až 270 mg vápníku, což je další skvělý způsob, jak navýšit jeho příjem,“ myslí si nutriční terapeutka JaLorean Hayes. Tahle dobrota je k mání v plátcích nebo celých kostkách, a protože mívá převážně neutrální chuť, snadno se začlení do spousty receptů. Sýrové příznivce jistě potěší, že vápník nabízí také ricotta – v přibližně polovině kelímku se schovává až 335 mg.

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK56061/, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6513481/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba