Snažíte se shodit nadbytečná kila, ovšem jediné, co ubývá, je vaše trpělivost. Možná je to tím, že váš metabolismus panikaří a ukládá si tuky s ještě větší vervou, k čemuž jste ho přiměli půstem nebo vyloučením určité skupiny potravin.
Dietní statistiky jsou tak nervy drásající, že by je člověk nejraději zajedl čokoládou. Podle nich se v posledních pěti letech snažila zhubnout většina lidí, ovšem celá polovina místo toho naopak přibrala, a v to v průměru 9,5 kilogramů (1). Selhala tady snad vůle a lidský faktor? Možná spíše informovanost. Mnozí totiž stále věří v naprosto nefunkční redukční postupy. Nebuďte další, kdo se nechá napálit!
Půst? Jen zbytečná komplikace
Metabolismus lze přirovnat k motoru, který přeměňuje jídlo na energii, přičemž pohání vše od dýchání a průtoku krve až po růst a obnovu buněk. Pokud je rychlý, kalorie se spalují snadno a svižně, v opačném, tedy pomalém případě spalování vázne a v těle se pak ukládá více tuku. Cílem je tedy látkovou výměnu nakopnout, což ale stravovacími pauzami určitě nepůjde.
„Krátkodobé triky typu půstu a vynechávání jídel donutí organismus snížit rychlost metabolismu, aby šetřil energii a udržel základní funkce. Namísto efektivní likvidace kalorií se všechno zpomalí, což hned po návratu k normálnímu jídlu vede k rychlému přibrání, tedy proslulému jojo efektu,“ vysvětluje newyorská specialistka na hubnutí Sue Decotiis (2). Takže tudy cesta nevede. Zádrhel je i jinde.
Vylučovací metody pomáhají jen chvilku
Nízkosacharidová, nízkotučná, paleo nebo dukanova dieta, všechny mají jedno společné – vynechávají určitou skupinu potravin. „Po určitou dobu mohou udržet váhu stabilní, zejména tím, že eliminují zdroj kalorií,“ potvrzuje uvedená specialistka. Má to ale háček. „Jestli si metabolismus nenastavíte na efektivní spalování tuků, nýbrž jen na dočasné šetření kaloriemi, nakonec stejně tak jako tak přiberete,“ upozorňuje Sue Decotiis. Tak to vidíte, ne všechno, co se propaguje jako zaručený zeštíhlující recept, svým slibům dostojí.
Zdroje: (1) https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5556591/, (2) https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8017325/
Sledujte nás na sociálních sítích: