Když nemůžete něco najít a paměť odmítá napovědět, kam jste to položili, dejte si kousek hořké čokolády nebo hlt zeleného čaje. Hlava začne pracovat na plné obrátky a hned vám svitne.
Klíče, telefon, brýle, peněženka nebo deštník. Co nejčastěji hledáte vy? Zapomnětlivost je potvora! Jaké štěstí, že se na ni dá vyzrát, navíc hodně příjemným a chutným způsobem.
Když jídlo pomáhá řešit problémy
Tím tajemstvím jsou flavanoly, tedy rostlinné sloučeniny přirozeně se nacházející v kakau, bobulovinách, zeleném čaji a červeném víně. Japonští experti z Technologického institutu Shibaura totiž zjistili, že když jsou myši krmené těmito sloučeninami, jejich mozky spouštějí zvýšenou produkci noradrenalinu, což je chemická látka spojená s bdělostí a soustředěním (1). V testu kognitivních funkcí dosáhla tato zvířata o 30 procent lepších výsledků než před konzumací a paměť se jim zlepšila za pouhou hodinu od posledního sousta.
Samotný test probíhal formou rozpoznávání. Hlodavci nejprve zkoumali dva identické předměty, a pokud po výměně jednoho z nich věnovaly více času zkoumání toho druhého, znamenalo to, že si ten starý dobře pamatují. Zjistilo se také, že skupina užívající flavanoly vykazuje větší motorickou aktivitu a průzkumné chování, protože bývá mnohem zvědavější. Aby však nedošlo k mýlce – mechanismus působení flavanolů nevychází z chemické absorpce živin, ale chuti!
Někdo to rád hořké
Jen si vzpomeňte třeba na pořádně vylouhovaný zelený čaj nebo čokoládu s vysokým obsahem kakaa. Jsou tyto potraviny sladké? Naopak, v ústech se po požití rozvine spíše hořkost a pocit podivného „svraštění“. Právě to podle odborníků sepne senzorické nervy, které s mozkem přímo komunikují. Tím se aktivuje jeho malá část nazývaná locus coeruleus, na jejíž bedrech stojí uchovávání nových informací.
I málo stačí
„Reakce vyvolané flavanoly jsou podobné těm, ke kterým dochází vlivem fyzického cvičení. I mírný příjem flavanolů, a to i přestože se jich do těla vstřebá jen malé množství, jelikož mají nízkou biologickou dostupnost, může přispět ke zlepšení paměti, zdraví i kvality života,“ vysvětluje japonský vědec a hlavní výzkumník jmenovaného institutu Yasuyuki Fujii (2).
Zdroje: (1) https://www.shibaura-it.ac.jp/en/headline/detail/20251031_7070_1.html, (2) https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7071338/
Sledujte nás na sociálních sítích: