Prostreno.cz

Ach, to těhotenství: Co musím a nesmím jíst?

Těhotenství sice není žádná nemoc, ale přirozený stav, nicméně klade na náš organismus poněkud zvýšené nároky, především co se výživy týče. Správným složením stravy už totiž neovlivňujete jen své zdraví, ale také vývoj miminka.

Co by tedy v jídelníčku ženy v „jiném stavu“ nemělo chybět?

1. Antioxidanty

Nejenže vychytávají v těle škodlivé volné radikály, ale dokážou v organismu nenarozeného dítěte předejít například intoleranci glukózy nebo obezitě. Najdete je především v ovoci a zelenině.

2. Vitaminy

Bez nich nemůže váš organismus správně fungovat (mimo jiné posilují imunitní systém a podílejí se na celé řadě důležitých procesů v těle), takže jsou zrovna tak důležité pro vývoj dítěte. Opět je jejich nejlepším zdrojem ovoce nebo zelenina.

3. Vláknina

Pomáhá správnému zažívání, takže ji ocení především nastávající maminky. Najdete ji především v zelenině, ovoci, luštěninách, cereáliích nebo mandlích.

4. Draslík

Tenhle minerál pomáhá nervovému systému a svalům (nejen vašim, i vašeho miminka), navíc umí snižovat krevní tlak. Jeho zdrojem je špenát, brambory, pomeranče, grapefruity, borůvky nebo hroznové víno.

5. Železo

Je životně důležitý nejen pro těhotnou, ale i pro vývoj dítěte, ovlivňuje totiž tvorbu hemoglobinu. Najdete ho v mase, ale i luštěninách, špenátu, meruňkách nebo třeba dýňových semínkách.

6. Vápník

Hraje zásadní roli při tvorbě kostí a svalů, ale také je důležitý pro správnou funkci srdce a dalších orgánů. Zdrojem jsou především mléčné výrobky, ale i špenát, sezamová semínka či mandle a tofu.

7. Bílkoviny

Kvalitní proteiny jsou stavebními kameny buněk, a tak jsou pro vývoj dítěte velmi důležité. Kromě masa a mléčných výrobků jsou jejich zdrojem i vejce, fazole, ořechy, tofu nebo müsli.

8. Omega-3 mastné kyseliny

Jsou nezbytné pro správný vývoj mozku a nervové soustavy dítěte. Najdete je v rybách, ale také oříškách, květáku, zelí, lněném semínku nebo sójových bobech.

A čemu se vyhnout?

1. Plísňové a čerstvé, zrající sýry

Mohou obsahovat listerie, bakterie, které mohou způsobit potrat.

2. Syrová vejce

I když máte míchaná vajíčka radši udělaná méně a dezerty si bez žloutkového krému neumíte představit, rozhodně si je během těhotenství odepřete! Cokoli, co má v sobě syrové vejce, je jedno velké NE. Může totiž obsahovat salmonely.

3. Sushi, tatarák…

To, co o syrových vejcích, platí i pro syrové maso (včetně mořských plodů). Může totiž obsahovat celou řadu mikroorganismů, které jsou v těhotenství velmi nebezpečné. Takže všechno raději pěkně propečené…

4. Některé druhy ryb

Ačkoli je rybí maso bohaté na omega-3 mastné kyseliny, jež by na talíři chybět neměly, dávejte si pozor na některé mořské ryby. Výzkumy totiž prokázaly, že jsou často plné těžkých kovů, především rtuti. Nejvíce se to týká masa ze žraloka, makrely, mečouna apod.





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat