Prostreno.cz

Letos o Vánocích prostě nepřiberu. Jak se to zvládnout?

Blíží se největší svátky roku, které jsou (bohužel) spojeny i s prakticky neustávajícím hodováním. Spousta z nás pak při pohledu na váhu roní slzy. Udělejte to letos jinak!

Stačí vlastně docela málo, abychom během Vánoc nepřibrali. Ostatně posuďte sami!

1. Najdu si čas na pohyb

Stačí 20 až 30 minut denně, abychom spálili nějaké ty kalorie. Takže se odtrhněte od televize a mísy s cukrovím a vyrazte třeba na vánoční procházku! I chůze se počítá!

2. Předejdu přejídání

Štědrovečerní večeře, Silvestr, Nový rok… Nejen tyhle dny svádí během svátků ke konzumaci všeho, co člověku přijde do cesty, a tedy přejídání. Takže než zasednete k opulentní sváteční tabuli, dejte si něco malého – třeba jablko, malou mističku popcornu nebo trochu sušeného ovoce. Obsahují vlákninu, která vás zasytí, a vy toho tolik nespořádáte.

3. Budu se smát

Nepropadejte vánočním splínům, nejenže budete sami sobě i svému okolí protivní, ale ještě budete mnohem víc jíst (říká se tomu emoční nebo citové přejídání). Takže se snažte co nejvíc smát! I kdybyste si měli pustit nějakou nevánoční bláznivou komedii.

4. Nebudu luxovat švédský stůl

Jste-li pozvaní (nebo pořádáte-li) na večírek, kde si každý může nandat, kolik jídla chce, vezměte si jen malý talířek, abyste na něj nemohli narovnat horu jednohubek. A pamatujte, že není cílem ochutnat všechno nebo toho ukořistit víc než ostatní!

5. Budu jíst pomalu

Pomalým jídlem si zajistíte, že spořádáte o 10 procent kalorií méně než normálně. A jak na to? Každé sousto 20krát žvýkejte a pokaždé odložte příbor.

6. Nebudu si přidávat

Nastavte si jednoduché pravidlo – sníte jen to, co si nandáte na talíř, v žádném případě si už nepůjdete přidat. Ani ten babiččin úžasný bramborový salát!

7. Nebudu pít nalačno

Alkohol podporuje chuť k jídlu, navíc hladoví toho vypijeme mnohem víc než najedení. Co z toho vyplývá? Vždycky před konzumací alkoholu něco slupněte. A pijte víno nebo ještě lépe vinný střik, nejsou tak kalorické jako třeba pivo nebo tvrdý alkohol!

8. Najdu si jinou aktivitu než jídlo

Z nudy člověk dokáže spořádat neskutečné (a zbytečné) množství jídla. Takže letos naplánujte aktivní svátky. Nevysedávejte doma, ale na každý den vymyslete nějaký program.

9. Nebudu jíst nezdravě

Vyhýbejte se jídlům bohatým na sodík (sůl), který zadržuje vodu. Budete totiž kvůli němu oteklí a vážit více než jindy. I takhle se dá přibrat o Vánocích.

10. Konečně se pořádně vyspím

I spánkem se hubne! Tak toho využijte, i toho, že máte pár volných dnů, a konečně si odpočiňte! Zapomeňte na stresy a dopřejte si pořádný a osvěžující spánek!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat