Prostreno.cz

7 potravin, na které lékaři nedají dopustit. Jíte je?

To, co si dáváte na talíř, má prokazatelný vliv na vaše zdraví. Chcete se dožít požehnaného věku? Nastudujte si jídelníček nejvyhlášenějších odborníků na dlouhověkost!

Máte na výběr. Buď se můžete vydat cestou nesprávné výživy přeplněné cukrem, obsahem soli a rafinované mouky, nebo jíst zdravě a odvrátit katastrofu. Takhle nějak by se dal shrnout názor většiny expertů, který ve své knize o jídle přetlumočila americká lékařka Tasneem Bhatia. Co by podle ní i jejích kolegů měl být pevný základ vašeho stravování?

Fazole

Není lepší zdroj antioxidantů, vlákniny a bílkovin. Fazole snižují riziko vzniku cukrovky, srdečních chorob, a dokonce obezity. Abyste z jejich darů získali maximum, vyvarujte se těm konzervovaným a v obchodě sáhněte raději po těch sušených, které před vařením namočte na několik hodin do vody.

Granátové jablko

To, že toto ovoce patří na seznam super potravin, má pádný důvod. Jeho semena jsou nabitá důležitými aminokyselinami a látkami podporujícími imunitní systém. Obsahují cenné minerály, jmenovitě měď a zinek. K čemu jsou dobré? Sráží vysokou hladinu cholesterolu.

Brokolice

S brokolicí má vaše zdraví doslova zelenou. Skrývá se v ní sloučenina, která vás chrání před některými druhy obávané rakoviny. Navíc je protizánětlivá a zabraňuje propuknutí makulární degenerace. Výsledky studie z americké Harvard Medical School jednoznačně prokázaly, že pravidelná konzumace brokolice snižuje riziko infarktu o celých 23 procent.

Borůvky

Ze všech „bobulí“ se borůvky mohou pochlubit největší dávkou antokyanových sloučenin - vlastně stojí za jejich modrým zbarvením. Tohle barvivo je strašákem pro všechna nádorová onemocnění. Dalším přínosem je prevence cukrovky.

Vajíčka

Váš mozek miluje, když si z nich děláte snídani! Vajíčka nastartují produkci dopaminu, noradrenalinu a adrenalinu, takže posilují bdělost, energii a dobrou náladu. Jsou také bohaté na cholin, což je jeden z vitaminů B, dohlížející na správnou funkci buněk.

Jablka

Populární podzimní plody vám mohou nabídnout nepřeberné množství rozpustné vlákniny a antioxidantů. Jsou prospěšné na trávení a snižují cholesterol. Bonus navíc? Je vědecky dokázáno, že jedno snědené jablko 15 minut před hlavním jídlem omezí příjem kalorií až o 15 procent.

Mango

Trocha té exotiky neuškodí. V tomhle příteli naleznete spoustu vitaminů A a E. To ocení hlavně srdce. Na základě nedávné americké studie se zjistilo, že konzumace manga po dobu jednoho měsíce zajistí zdravější hladinu krevního tuku.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Slaninové brambory

(5 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat