Prostreno.cz

Zatočte s nachlazením bez léků

Stará moudrost říká, že neléčená rýma trvá sedm dní, léčená týden. Něco na tom bude, ale na druhou stranu – i při nachlazení můžete svému tělu pomoci.

A nemusíte přitom polykat všelijaké chemické léky – svou pomoc totiž nabízí i příroda. Jen je třeba vědět, kde ji hledat. Nebojte, poradíme vám!

1. Vitaminy C a A

Na rozdíl od rozšířeného mýtu vitamin C rýmě nezabrání. Ale urychlí vaše uzdravování a zmírní její symptomy. V tomto období jsou jeho skvělým zdrojem třeba pomeranče, mandarinky a grapefruity, ale i kiwi.

Podobně vám pomohou i pochoutky s obsahem vitaminu A, který dokáže „nakopnout“ vaši imunitu. Najdete ho například v mrkvi, již zmíněném pomeranči nebo červených a žlutých paprikách a kapiích.

2. Bylinky a koření

Tradičně se při nachlazení pijí speciální bylinné směsi, jež dostanete v každé lékárně či v supermarketu. Ovšem pomoci vám může i koření!
Dýchací cesty vám pořádně protáhne zázvor nebo chilli, kurkuma působí protizánětlivě a třeba takový česnek je přírodním antibiotikem. Takže si jich při rýmě užívejte, co váš žaludek zvládne!

3. Kuřecí vývar

Další z receptů našich babiček. A co víc, nedávno byly blahodárné účinky poctivého, silného kuřecího vývaru při nachlazení a viróze potvrzeny i vědeckou studií. Taková domácí kuřecí polévka zkrátka zahřeje na duši i na těle a ještě z něho vyžene nejrůznější mikroby…

4. Punč

Smíchejte trochu whisky (nebo rumu) s vroucí vodou, ochuťte citronem, medem a hřebíčkem se skořicí. Dopřejte si hrníček tohoto nápoje třeba před spaním. Ale pozor, rozhodně nijak často. Obecně byste při nachlazení neměli konzumovat alkohol, protože dehydratuje!
 





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat