Prostreno.cz

Dodržujete dietní pravidla. A přesto po nich nehubnete?

Některé zaručené tipy na hubnutí se dají snadno špatně vyložit. A pak mohou mít úplně opačný výsledek, než bychom doufali. Takže pokud se nějakými řídíte i vy, aniž byste zhubli byť jediný kilogram nebo centimetr, zkuste se nad nimi raději zamyslet.

Pokud totiž některé pravidlo pro výživu při snaze dosáhnout více či méně dokonalé postavy nesprávně interpretujete, nejde pouze o to, že pravděpodobně nezhubnete, ale můžete svému organismu i docela „zavařit“…

A na co si vlastně dávat pozor?

Pravidlo č. 1: Už žádné sladkosti!

Pokud ze svého jídelníčku zcela vymažete jakékoli sladké dobrůtky, vůbec to není záruka, že zhubnete. Spousta odborníků na výživu vám potvrdí, že udělat si občas radost kouskem čokolády není vůbec nic hrozného (zdůrazňujeme samozřejmě slova „občas“ a kousek“ – tabulka čokolády každý den se nedoporučuje…). Dokonce díky ní zvyšujete pravděpodobnost, že v dietním režimu, který jste si nastolili, vytrváte. Jistě, každé úsilí vyžaduje jistou přísnost na sebe sama, ale probouzet se v noci s nepřekonatelnou chutí na čokoládovou tyčinku může také vyvrcholit tím, že se další den budete živit jenom jimi a s pocitem naprosté marnosti se svého úsilí vzdáte docela, protože prostě „nemáte sílu se takhle pořád trápit“.
A navíc – základem každého vyváženého jídelníčku je pestrost!

Pravidlo č. 2: Vyhněte se potravinám s obsahem lepku!

Lepek je poslední dobou hodně často zmiňovanou živinou, především v souvislosti s nemocí zvanou celiakie, při níž pacienti nemohou potraviny s touto složkou jíst. Z nějakého důvodu se pak bezlepková dieta ovšem dostala i do hubnoucích plánů některých lidí. Ovšem poměrně zbytečně. Pokud netrpíte již zmíněnou celiakií či přecitlivělostí na lepek, ochuzujete se o některé poměrně důležité živiny (třeba ty nacházející se v celozrnném pečivu). Je-li něco bez lepku, vůbec to neznamená, že je to nízkokalorické. Řídit se při sestavování jídelníčku obsahem lepku je u zdravých lidí zbytečné.

Pravidlo č. 3: Nejezte sacharidy!

Možná jste se rozhodli pro hubnoucí program typu Atkinsonova dieta apod. nebo jste prostě jen z jídelníčku vyřadili cokoli, co obsahuje sacharidy, a konzumujete především bílkoviny. Ano, zpočátku skutečně budete nejspíše hubnout (tedy pokud jste ony sacharidy nevyměnili za bílkoviny s vysokým obsahem tuku, a tedy vysoce kalorické). Jenže úplně se odříznout od sacharidů rozhodně neznamená prospět svému organismu a vysněnou hmotnost si udržet… I tolik proklínané sacharidy naše tělo nutně potřebuje. Jde však především o to, vybírat si ty „správné“ – například nahradit bílé pečivo celozrnným, bílou rýži rýží hnědou, klasické sušenky těmi cereálními s vysokým obsahem vlákniny apod.

Pravidlo č. 4: Hlavně hodně vlákniny!

Ano, vláknina je při snaze o hubnutí velmi důležitá. A co víc, je nezbytně nutná pro zdraví našeho zažívacího traktu (především střev). Jenže několikanásobně ze dne na den zvýšit příjem vlákniny nemusí být váš organismus zrovna to pravé. Jistě, po zelenině a spol. nepřiberete, ovšem tolik vlákniny z ničeho nic pravděpodobně zapříčiní, že budete mít nafouklé břicho a problémy se zažíváním. Což jednak chuť pokračovat v dietě nijak nepodporuje (jím zdravě, ale je mi špatně), jednak efekt hubnutí nebude tolik viditelný, především v oblasti břicha (je hezké, že jste přes něj shodili nějaké ty tukové polštářky, ale stejně je máte stále nafouklé jak balon). Takže vlákninu přidávejte postupně, když vaše tělo nezažije náhlý šok, nebude mu dělat potíže. A také nezapomínejte na dostatek tekutin. Pak bude váš organismus zdravý a spokojený.

Pravidlo č. 5: Musíte jíst malé porce co nejčastěji.

Zásada „jíst málo a často“ je sice naprosto správná a logická, ovšem člověk si musí dávat moc dobrý pozor na to, co jí. Protože když bude zobat tuhle něco, támhle něco, může se taky lehce stát, že počet kalorií, které takto zkonzumuje, neutěšeně naroste. A o hubnutí si pak můžeme nechat jen zdát. Takže ano – za žádnou cenu nenechte svůj organismus hladovět, ale nepřehánějte to! Vždycky přemýšlejte především nad tím, co jíte.

Pravidlo č. 6: Jezte zeleninové saláty!

Ano, zelenina je plná vlákniny, zasytí, obsahuje spoustu vitamínů a dalších živin, takže prospívá organismu, má zanedbatelnou kalorickou hodnotu, takže zhubneme. Může na tom být něco špatně? Může… a to saláty. Při jejich přípravě totiž býváme až nebezpečně kreativní – především při ochucování. Ano, zálivka na salát může být velkým nepřítelem vašich snah o zhubnutí. Stačí přimíchat sýr, krutonky, olivový olej, opečenou slaninku, tuňáka v oleji… Počet kalorií, jež do sebe díky tomuhle zdravému jídlu dostaneme, se dá srovnat s jakoukoli jinou, nedietní večeří. Takže odhoďte svou kuchařskou kreativitu a sáhněte po něčem opravdu jednoduchém, co dodá salátu chuť, ale energie jen mnimálně!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat