Prostreno.cz

Proč se mi nedaří shodit to břicho

Kde je chyba? ... Snažíte dostat do formy, jenže ne a ne zhubnout bříško.

Proč je pro některé ženy tak těžké zbavit se tukových polštářů v oblasti břicha? Víme to!

TAK NAPŘÍKLAD...

... už vám není pětatřicet.

S přibývajícími lety se začíná zpomalovat metabolismus jak u mužů, tak u žen. Ty však mají ještě jednu překážku v cestě za plochým bříškem, a to změnu produkce hormonů, jež u nich nastává po menopauze. Z velké části jsou to právě hormony, které zapřičiňují, že se vám tuk začíná nejvíce usazovat v oblasti břicha (a ne na bocích či stehnech). Nicméně to neznamená, že byste – pakliže patříte do skupiny žen po menopauze – měla na boj s břichem rezignovat. Právě naopak! Nebojte, i takový tuk se dá shodit!

... jste zvolila nevhodný pohyb.

Bez pohybu zkrátka nezhubnete. Ale pokud si představujete, že stačí jakékoli cvičení, bohužel se mýlíte. Například hodina na rotopedu sice rozhodně prospívá vašemu srdci, ale s tukem v oblasti břicha vám příliš nepomůže. Nejvhodnější je kombinovat s kardiem ještě posilování. Protože svaly jsou energeticky náročné, spálíte během dne – pokud je máte – více kalorií. A tak bude mizet i nepěkný tukový polštář. Takže kromě aerobiku, běhání či spinningu ještě do seznamu přidejte činky a nejrůznější posilovací přístroje.


... dopřáváte si nevhodné jídlo.

Zařaďte do svého jídelníčku více čerstvých a kvalitních potravin. Zapomeňte na nejrůznější polotovary, uzeniny, bílou mouku, sladkosti, ale také smažené potraviny a další nezdravá jídla. Ta totiž podporují v organismu zánětlivé procesy a ty pak (zjednodušeně řečeno) napomáhají ukládání tuku v oblasti břicha. Takže si dopřávejte potraviny plné antioxidantů, jež naopak zánětlivé procesy potlačují (a tím i ukládání tuku v břiše).

... jíte nesprávný tuk.

Není pravda, že tuk je tuk a náš organismus mezi jednotlivými druhy nerozlišuje. Zatímco nasycené tuky našemu tělu spíše škodí (a ovlivňují i usazování tuku v oblasti břicha – na vině je mimo jiné opět fakt, že podporují zánětlivé procesy v organismu), nenasycené tuky či omega-3 mastné kyseliny nám prospívají (samozřejmě platí, že všeho je třeba s mírou – vysoká kalorická hodnota tuků je neoddiskutovatelná). Takže do svého jídelníčku zařaďte například více ryb, oříšků, semen nebo avokádo.

... žijete v permanentním stresu.

Stres má na naší marné snaze shodit bříško nemalý podíl. Důvodem je především vysoká hladina kortizolu, který naše tělo během stresových situací produkuje a který ovlivňuje ukládání tuků v organismu (ano, do oblasti břicha). Úplně se nejspíš stresu nikdy nezbavíte, ale naučte se s ním vyrovnávat a účinně jej odbourávat.

... nedopřáváte si dostatek spánku.

Bezpočet studií prokázalo, že spánek je pro lidský organismus nezbytný. A pokud mu jej nedopřáváme alespoň sedm hodin denně, pak si zaděláváme na spoustu problémů. Mimo jiné jsme náchylnější k obezitě. Nepodceňujte spánek a choďte do postele včas!

... patříte mezi jablka.

Pokud máte úzké boky a neznatelný pas, vaše postava je tzv. typ jablko. To znamená, že se vám tuk ukládá spíše oblasti břicha než boků. Jedná se o genetickou predispozici, což ovšem neznamená, že byste neměla šanci na ploché bříško. Jen se při jeho získávání zapotíte více než žena postavy typu hruška (která vám závidí malý zadek, jenž je jejím tajným snem).





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat