Prostreno.cz

Nadýmání a zácpa: Zklidněte podrážděné zažívání přírodní cestou

Bolavý žaludek, nadýmání, zácpa nebo průjem. Tak tyhle stavy potrápí občas každého z nás. Naštěstí pro nás vymyslela příroda i poměrně účinné prostředky, jak se jich zbavit.

Jaké „léky“ nám tedy nabízí?

1. Mrkvová šťáva s mátou

Tahle kombinace dokáže zklidnit zažívání například při infekci. Díky mrkvi dodáme tělu živiny, máta pak utiší bouřící se žaludek a zlepší trávení.

Vařte na kolečka pokrájené 4 mrkve ve 4 šálcích vody s 1 sáčkem mátového čaje (případně 1 lžící sušené máty). Přibližně po 15 minutách by měla být mrkev měkká, aby se dala rozmixovat (pokud jste ji vařili s čajovým sáčkem, nejprve jej vyndejte). Směs pomalu upíjejte, můžete do ní přidat špetičku sušeného zázvoru.

2. Rýžový nálev

Pokud vás trápí průjem, povařte přibližně po dobu 15 minut ½ šálku rýže v 6 šálcích vody. Vodu sceďte, nechte trochu vychladnout a ochuťte medem (můžete i cukrem). Pijte teplé.

3. Jablečný ocet

Dalším lékem na podrážděný žaludek, ale i nadýmání či žaludeční křeče, je směs z 1 čajové lžičky jablečného octa, 1 šálku teplé vody a 1 lžíce medu.

4. Sušené ovoce

Pokud vás trápí zácpa, sušené ovoce je skvělou volbou. A úplně nejlepší kombinací je čtveřice následujících plodů – třešní, rozinek, meruněk a švestek.

5. Jogurt

Probiotické kultury, které jogurty obsahují, jsou nezbytně nutné pro správnou funkci střev, a tedy i fungující zažívání. Proto si jej (nejen) při obtížích rozhodně dopřejte. Sáhněte ale po výrobku neochuceného a zcela přírodního (ve složení by neměla být jiná ingredience než mléko a mléčné kultury).

6. Fenykl

Tahle bylinka je úplným požehnáním, pokud vás trápí nadýmání. Uvařte si odvar z jejích semen nebo jich několik rozžvýkejte. Ulevuje nejen při plynatosti, ale i žaludečních křečích či nevolnosti a navíc podporuje zažívání.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat