Prostreno.cz

Boubelky, tímhle sabotujete své hubnutí!

Cvičíte, jíte dle všech doporučení, a stejně ne a ne zhubnout? Možná prostě škodíte svému metabolismu, aniž byste o tom měla tušení. Jaké nejčastější chyby děláme?

Správně fungující metabolismus je pro naše snahy zhubnout základ. Jenže občas mu – často v dobré víře – umíme pořádně zavařit, čímž si svou touhu po štíhlém těle poněkud sabotujeme. Takže na co si dát pozor především?

1. Nedodržujete dostatečně pitný režim

Dostatečný příjem tekutin je základ pro celou řadu procesů v našem organismu a metabolismus není výjimkou. Nebudete-li tedy pít (nejlépe vodu, třeba s plátkem citronu), nemůžete čekat, že váš metabolismus bude podávat takové výkony, jaké byste si představovala.

2. Nemáte dostatek vitaminu D

Pokud svému tělu nedodáte doporučenou denní dávku vitaminu D, zpomalíte metabolismus (a tím i hubnutí), navíc zvýšíte produkci hormonu ghrelinu, jemuž se oprávněně říká hormon hladu.

Ovšem pozor, účelem není se vitaminem D předávkovat (což jde a je to nebezpečné, může končit i smrtí). Jen si hlídejte, abyste se přiblížila doporučené denní dávce (ta záleží na věku).

3. Soustředíte se jen na kardio

Možná přemýšlíte, proč nehubnete, ačkoli jste pořád na rotopedu nebo běháte jak divá každý večer. Pro nastartování metabolismu potřebujete – zjednodušeně řečeno – budovat i svaly (potřebují spousty energie), a tak do svého cvičebního plánu zahrňte i nějaké to posilování.

4. Podléháte nočním svačinkám

I naše zažívání a metabolismus si musí odpočinout. Pokud se ale uprostřed noci vydáte do lednice, celý tenhle proces narušíte. A váš metabolismus se vám za to zrovna neodmění...

5. Odstřihli jste se od kofeinu

Pokud patříte k lidem, kteří se rozhodli úplně vymazat ze svého života kofein, pak vězte, že kofein dokáže metabolismus skvěle nastartovat. Dejte mu proto šanci třeba v zeleném čaji (který má navíc na náš metabolismus i další pozitivní účinky).

6. Nedopřáváte si dostatek spánku

Dostatečná délka spánku by měla být 7 hodin. Jinak se totiž stane, že hormony odpovědné za chuť k jídlu a hlad začnou „zlobit“. A k tomu se vám zpomalí metabolismus.

7. Jste neustále ve stresu

Dlouhodobý stres ovlivňuje hladinu hormonu kortizolu – a když se tento hormon aktivuje ve větší míře, váš metabolismus se zpomalí a uložíte mnohem více tuku než v „bezstresovém“ období.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat