Prostreno.cz

Hubnete a »zobete« umělá sladidla? I tak budete tlustí!

Umělá sladidla v nízkokalorických a dietních nápojích zvyšují riziko obezity a diabetu. S tímto tvrzením přišli vědci z Izraele, kteří dokázali, že umělá sladidla negativně ovlivňují to, jak tělo zpracovává cukr. Aspartam, sacharin i sukralóza vyšly v klinických testech jako původci glukózové intolerance, která vede k diabetu a obezitě.

„Masivní a neřízená konzumace umělých sladidel musí skončit,“ varují vědci z Weizmannova institutu věd.

Miliony lidí po celém světě se cpou výrobky s umělými sladidly v domnění, že tak zhubnou a vyhnou se diabetu. Přitom umělá sladidla zvyšují riziko obezity i diabetu. Paradoxně dia výrobky určené diabetikům obsahují právě sladidla aspartam, sacharin a sukralózu.

Zatímco jiná světová pracoviště bijí na poplach a varují před konzumací cukru (ačkoli nedoporučují nahrazovat jej umělými sladidly), vědci z Weizmannova institutu věd varují, že právě náhrada cukru umělými sladidly by mohla mít zhoubné následky na zdraví populace. Lidé dnes konzumují cukru moc a škodí to jejich zdraví, jenže náhrada cukru umělým sladidlem není řešením a poškozuje zdraví rovněž.

Ze studie izraelských expertů vyplývá, že osoby užívající umělá sladidla byly obéznější a projevovala se u nich intolerance vůči glukóze. „A co je ještě víc znepokojující, je fakt, že osoby, které normálně nepily či nejedly umělá sladidla, se staly intolerantní vůči glukóze už čtyři dny poté, co umělá sladidla začaly konzumovat,“ tvrdí autoři z Weizmannova institutu věd.

Ačkoli izraelští odborníci nevědí, proč umělá sladidla působí tak negativně na zdraví, jiné studie prokázaly, že sacharin, aspartam či sukralóza mění typ střevních bakterií a to negativním způsobem.

Cukrem slazené nápoje jsou pro zdraví velmi škodlivé. Vědci z různých pracovišť na světě prokázali, že už pouhá jedna porce tohoto nápoje konzumovaná denně negativně ovlivňuje zdraví a zvyšuje riziko diabetu, obezity a nemocí oběhové soustavy. Jenže nahradit cukrem slazené nápoje nápoji slazenými sacharidem, aspartamem či sukralózou není rozumné. Jediným řešením je začít pít čistou, neochucenou a neslazenou vodu, v českém kontextu ideálně tu z vodovodního řádu, nikoli balenou, protože voda z vodovodu je zdravější a kvalitnější než voda balená.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat