Prostreno.cz

Zdravé účinky cibule

Vaření bez cibule si málokdo dokáže představit. Cibule je základem mnoha pokrmů jak v teplé, tak i studené kuchyni. Cibule ale navíc prospívá našemu zdraví!

Přinášíme vám hned několik důvodů, proč ji konzumovat pravidelně. Velkou výhodou cibule je, že si své skvělé vlastnosti uchová i po tepelném zpracování.

1. Podporuje imunitu

Cibule obsahuje vitaminy C, B1, B2 a také A a E. Podporuje imunitní systém, má protizánětlivé účinky a ničí bakterie. Vynikající je například cibulový sirup proti kašli a nachlazení.

2. Prevence obezity a cukrovky

Cibule mimo jiné obsahuje také chrom, který pozitivně ovlivňuje hladinu krevního cukru. Omezuje vstřebávání tuků a cukrů do organismu.

3. Prospívá srdci

Obsahuje složky, které zabraňují tvorbě usazenin v cévách. Snižují hladinu cholesterolu, krevních tuků a také zlepšují funkci buněčných membrán. Preventivně působí proti infarktu a mrtvici.

4. Pro zdravé kosti

I z tohoto hlediska je cibule velmi ceněná. Vědecké studie prokázaly, že zvyšuje hustotu kostí a preventivně působí proti osteoporóze. Pravidelná konzumace snižuje riziko zlomenin a prospívá také pojivovým tkáním, jako jsou šlachy, vazy a chrupavky.

5. Prevence rakoviny

Protizánětlivé látky cibule preventivně působí proti rakovině střev, hrtanu a vaječníků.

Cibule má i mnoho dalších výhod, šťáva z ní se používá i na povrchové neduhy (například ekzémy), při prevence křečových žil, mírní otoky, léčí bradavice i kuří oka.

Její využití je opravdu pestré a to je velký důvod, proč ji co nejčastěji začlenit do jídelníčku.






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Zdravý chia pudink s borůvkami

5min
(1 hlasů)

Fitness palačinky

15min
(1 hlasů)

Domácí granola

30min
(2 hlasů)
Více tipů

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba