Prostreno.cz

Jedlé květiny. Co naservírovat na talíř

Jsou krásné, voní, a navíc se dají i jíst! Jedlé květy báječně osvěží váš jídelníček a přivedou vaše chuťové buňky na zcela jiné myšlenky. Milujete levanduli, fialku nebo čekanku? Pak si dnes přijdete na svoje!

Rozkvetlý talíř je něco, co by nemělo chybět na žádném stole. Kuchyňsky zužitkovat se dá růže, pampeliška a třeba i karafiát, ale i taková fialová je dobrá…

Vznešená levandule

Léčivou sílu této rostliny popsala poprvé Hildegarda z Bingenu. Když se pomine přínos levandule pro zdraví, nelze se nesoustředit na to hlavní, čím poutá. Sladká květinová vůně se skvěle pojí k dezertům, čokoládě či ovocným salátům. S nastupujícími horky se bude hodit například i levandulová zmrzlina. Připravte si 75 g medu, 1 polévkovou lžíci sušených květů levandule, 400 g smetany ke šlehání a pár čerstvých kvítků levandule na dozdobení.

Med a levanduli dejte do hrnce a pomalu zahřívejte, ale nevařte. Počkejte, až se med rozpustí, několikrát promíchejte, poté odstavte z ohně a nechte čtvrt hodinky odpočinout. Následně sceďte a nechte vychladnout. Vyšlehejte šlehačku, opatrně do ní metličkou vmíchejte med s levandulí, směs nalijte do plastové nádoby s víkem a dejte do mrazáku. Před podáváním dozdobte čerstvými květy. A na příště si připravte levandulový cukr.

Smíchejte 200 g moučkového nebo krystalového cukru s jednou lžící nadrobno rozdrcených levandulových květů a dejte do skleničky. Tu uzavřete a umístěte na suché a tmavé místo. Již po týdnu se můžete těšit z voňavého cukru.

Skromná fialka

Fialka je vhodná na bylinkové lektvary, ocet, sirup, likér či dozdobení salátů. Využití fialek a jejich sladké, výrazné vůně obecně nebere konce. Co ochutnat takový med?

Čtyři hrsti čerstvých květů vložte do hrnce a zalijte litrem vody. Přidejte 2–3 chemicky neošetřené citrony (rozkrájené na kolečka) a vařte 20 minut. Odstavte a nechte 24 hodit louhovat na chladném a temném místě. Druhý den přeceďte, do tekutiny dejte 2 kg cukru, přiveďte k varu a vařte zhruba 40–50 minut – dokud se nevypaří voda a med nezhoustne. Naplňte jím vymyté sklenice a dobře uzavřete. Med užívejte při nachlazení.

Mystická čekanka obecná

Ve středověku se čekance připisovala čarovná moc. Prý přivolává lásku. Čerstvé listy se přidávají do zeleniny a salátů, květy se hodí ke zdobení sladkých pokrmů, pražený kořen slouží jako náhražka kávy. Připravit si můžete hořký čaj z natě nebo právě z kořenů, který povzbuzuje chuť k jídlu při nechutenství. V lidovém léčitelství čekanka slouží také k ošetřování nečisté pokožky. A na dortech vypadá božsky!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat