Prostreno.cz

Bylinky a koření. U brambor vynikne petržel, rozmarýn je zase masový

Bylinky jsou poklad! Které se hodí k masu, do salátů nebo na pizzu? Dobrý kuchař by měl vědět, jaké pokrmy jim sluší! Víte, že třeba rozmarýn vynikne na pečených bramborách?

Tymián, levandule či šalvěj. Když pomineme zdravotní účinky těchto bylinek, tak i jejich chuť má určitě co říct. Stejně tomu je i u ostatních druhů.

Vděčná petržel

Čerstvě nasekané listy se hodí do omáček, polévek, brambor, rýže, salátů a salátových dresinků. Petrželka, zvlášť ta hladkolistá, je skvělá i ve spojení s rybami. Chcete tip?

V pánvi rozehřejte směs másla a oleje a dozlatova na ní z obou stran opečte osušenou rybu. Osolte ji a opepřete. Tuk v pánvi ještě chvíli zahřívejte, ale dávejte ale pozor, snadno se připaluje! Směsí přelijte plátky ryby a podávejte – ideálně s opékanými nebo jen vařenými brambory s máslem, hojně posypané petrželkou (asi tak dvě hrsti).

Pokud na ryby moc nejste, petrželku zužitkujete k dochucení majonéz, nebo při přípravě kořenících směsí.

Masový rozmarýn

Listy jsou součástí provensálského koření, ale samotné sluší masům, například jehněčímu nebo skopovému. Chybu neuděláte, ani pokud je spárujete s rybou. A co třeba taková rajská omáčka s rozmarýnem? Lahoda! Chuťové buňky potěšíte i v případě, když tuto bylinku přidáte k pečeným bramborám nebo grilované zelenině.

Původně nevýrazná rukola

Do salátů. Jasně. Ale co dál? Rukolu přidejte k těstovinám a na pizzu, dolaďte jí polévky či orestujte na másle a zasypte sýrem. Jen tak – na svačinu. S bílou vekou je to dobrota.

Všudypřítomná saturejka

Polévky, a to zeleninové i smetanové, zvěřina, saláty, bylinkové máslo. Tam všude má saturejka svoje místo.

Mocná šalvěj

Tato výrazná bylinka si hodně rozumí se skopovým, jehněčím či husím masem. Obohatí i ryby, dušenou zeleninu, brambory, omáčky a marinády. Stačí jen troška, však vy víte…

Silný tymián

K masu a zelenině. Tymián přidávejte i do omáček a nádivek, a třeba takový vývar v jeho přítomnosti má docela jiné grády. Máte pár čerstvých větviček na zahradě? Neváhejte si ještě dnes připravit karbanátky. Masové, kapustové, bramborové nebo třeba ty z lilku a papriky. Tymián je doslova a do písmene „vytuní“.

Opojná levandule

Dortíčky, sladké pečivo nebo třeba limonáda? Levandule je božská! Připravte si 1 hrnek medu, 5 hrnků vody, 1 polévkovou lžíci sušené levandule, šťávu z 5 až 6 citronů, na ozdobu větvičky levandule. Postup: Přiveďte k varu 3 hrnky vody a nechte chvíli vychladnout. Touto vodou zalijte sušenou levanduli a přidejte med. Nechte luhovat asi 20 minut. Šťávu sceďte. Přidejte citronovou šťávu a zbylou vodu, promíchejte a nechte vychladit. Dozdobte větvičkami. Chutná limča vás dokonale osvěží.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat