Prostreno.cz

Vopich, vlstek nebo apich. I tak se říkalo oblíbenému libečku

Libeček, v dnešní době přezdíván jako zelené maggi, je mohutnou, vytrvalou rostlinou. V české kuchyni se pohybuje již několik let a stále mu zachováváme přízeň. Libeček je silně aromatická bylinka a oživí chuť nejen každé polévky.

Libeček je někdy mylně označován za tuzemskou bylinku, ale tato bylina pochází ze slunné Itálie, konkrétně z Ligurských Alp. U nás se jeho obliba rozšířila z Podkrkonoší do celých Čech a Moravy. Již od dětství si pamatuji, jak mě dědeček posílal pro „něco zeleného“ a v žádné polévce nám libeček nesměl chybět. Jeho obliba u nás stále přetrvává, a pokud ho ještě nemáte, tak si ho určitě pořiďte. Dařit se mu bude jak v záhonku, tak i za oknem.

Libeček a zdraví

Víte že…

Libeček je opředen i mystickými schopnostmi? Již ve středověku si dávali libeček poutníci do bot, údajně působil proti únavě. A pokud si libeček ukryla nevěsta pod svatební šaty, mělo to mladému páru přinést štěstí. Tyto „vedlejší“ účinky musíte vyzkoušet sami, třeba to opravdu funguje?

Libeček obsahuje hlavně silice, je bohatý na vitaminy C a A. Podporuje vylučování soli z těla, povzbuzuje sekreci trávicích šťáv, podporuje činnost žlučníku a zmírňuje nadýmání. V neposlední řadě také mírní únavu a povzbuzuje nervovou činnost.

Použití v kuchyni

Libeček se používá jako koření do masitých, zeleninových, bramborových i luštěninových polévek, nejlépe čerstvý, ale i sušený. Dále se libeček hodí i do zeleninových salátů, do nádivek, k dušeným masům. Díky jeho silnému aromatu ho oceníte i v pomazánkách. Jediné, na co je třeba si dávat pozor, je množství. Libečku opravdu stačí jen špetka, jinak by pokrm mohl získat až nahořklou chuť.

Jak oživit staré brambory?

V dnešní době a na dosah supermarketů si sice se starými bramborami nemusíme lámat hlavu, ale proč je vyhazovat, když nemusíme. Vyzkoušejte trik našich babiček, při vaření starých brambor, přidejte do vody pár snítek libečku. Na chuti brambor nikdo nepozná, že nejsou zrovna nejnovější a oběd či večeře je zachráněna.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat