Prostreno.cz

Přidejte si do jídelníčku více květáku. Chrání kosti a zlepší trávení

Květákové placičky, mozeček i obalený v trojobalu, květák prostě na český stůl patří. Květák je oblíbený nejen u dospělých, ale získal si velkou oblibu i u dětí. Po tepelné úpravě je křehký a dá se snadno zakomponovat do hlavního chodu. Pokud i vy patříte mezi milovníky květáku, děláte jedině dobře!

Květák lidově karfiol je zdrojem nejen vitaminu C, ale i vitaminu K, B1, B2, B3, B6 a E. Tato chutná zelenina poskytuje tělu důležité minerály, jako je vápník, hořčík, fosfor, draslík a mangan. Navíc je zdrojem důležitých bílkovin a obsahuje jen velmi malé množství tuků. Tuky, které obsahuje, pocházejí z nenasycených tuků a omega-3 mastných kyselin. Dále doplňuje tělu potřebnou vlákninu a pro zajímavost obsahuje mnohem méně cukru než jeho zelená příbuzná brokolice.

Květák je díky svému složení vhodný nejen do redukčního jídelníčku, ale přináší i mnohem více pro naše celkové zdraví.

Pro zdravé srdce

Pravidelná konzumace květáku zajišťuje zdravý krevní oběh a přispívá k pružnosti cév. Navíc přispívá ke snížení škodlivého cholesterolu. Jeho celkové složení působí preventivně proti kardiovaskulárním chorobám. Díky přítomnosti alicinu pomáhá snižovat také riziko mozkové mrtvice.

Podporuje trávení

Díky obsahu vlákniny, podporuje květák celý trávicí proces, navíc eliminuje přítomné toxiny v těle. Pravidelná konzumace květáku přispívá k prevenci před vznikem různých břišních chorob, jako jsou například žaludeční vředy či rakovina tlustého střeva.

Napomáhá při léčbě rakoviny

Květák obsahuje sloučeninu zvanou indol-3-karbinol. Studie prokázaly, že tyto sloučeniny pomáhají proti růstu rakovinných buněk. Výzkum poskytl podpůrné důkazy o tom, že konzumace květáku pomáhá snižovat riziko různých druhů rakoviny, jako je rakovina plic, rakovina močového měchýře, rakovina prsu, rakovina prostaty, rakovina vaječníků a rakovina děložního čípku.

Pro zdravé kosti

Květák obsahuje vitamin C, který hraje důležitou roli při tvorbě kolagenu, který chrání klouby a kosti před zánětlivým poškozením. Také obsahuje vitamin K, který může pomoci při prevenci ztráty kostní hmoty u mužů i žen.

Detoxikuje organismus

Zahrnutí této zeleniny do jídelníčku je pro detoxikační systém těla velmi důležité. Obsahuje indol-3-karbinol, fytonutrient, který spolu se sulforafanem pomáhá při aktivaci a regulaci funkce detoxikačních enzymů.

Bojuje s vysokým tlakem i cholesterolem

Antioxidační a protizánětlivé vlastnosti glukorafaninu a sulforafanu přítomné v květáku pomáhají snižovat oxidační stres spolu s hladinami LDL a celkového cholesterolu. Podporuje také stimulaci HDL cholesterolu a snižuje krevní tlak. Kromě toho přítomná vláknina a omega-3 mastné kyseliny pomáhají při snižování špatného cholesterolu a zabraňují kornatění tepen.

Posiluje imunitní systém

Květák je bohatý na antioxidanty a spolu s dalšími zdravými složkami přispívá k prevenci různých druhů infekcí a posiluje obranné mechanismy těla tím, že brání růstu zánětu způsobujícího choroby.

Zatočí s obezitou

Obsahuje zdravé složky, jako jsou indoly, které jsou velmi účinné proti obezitě. Studie prokázaly skutečnost, že konzumace květáku je přínosná při prevenci různých zánětů a metabolických poruch v těle. Pomáhá také při stimulaci termogeneze spalování tuků a zabraňuje obezitě.

Pro nastávající maminky

Zahrnutí této zeleniny do stravy je přínosné během těhotenství kvůli přítomnosti esenciálního folátu, který napomáhá ke zdravému nervovému vývoji dítěte. Obsahuje také různé další důležité vitaminy a minerály včetně vlákniny, které podporují celkové zdraví nejen nastávající maminky.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat