Prostreno.cz

Želví maso. Je drahé, ale přesto stále oblíbenější

Želví maso je oblíbeno hlavně v přímořských oblastech a je považováno za pochoutku vyhlášenou po celém světě. Ačkoli je drahé, těší se popularitě a zájmu. Proč?

Třeba taková gurmány uznávaná želví polévka se připravuje z čerstvého masa želvího, nebo želvích konzerv. Jak taková prvotní příprava vypadá?

Pro silnější nátury

Živá želva se drží nad ohněm, nebo se nad jejím krunýřem přidržuje rozpálené železo. Jakmile želva ucítí horko, vystrčí nohy i hlavu, což je signálem pro kuchaře. V té chvíli je totiž třeba ji odetnout a tekoucí krev zachytit do nádoby. Želva se pak opláchne, vloží do hrnce a přivede k varu. V momentě, kdy krunýř ztratí svoji barvu, přichází čas na slití vody a následné odejmutí krunýře. A proč se vlastně tohle všechno dělá?

Potence, výkon, libido

Chilská spisovatelka a gurmánka Isabel Allende říká, že želva je mořské zvíře, ale je obtížné přiřadit ho k mlžům nebo rybám. Podle ní jsou na Tchaj-wanu restaurace, kde mají želvy v akváriích a hady v bednách. Zákazník si vybere a kuchař jim v jeho přítomnosti uřízne hlavu a nalije krev do tvrdého alkoholu.

Zatímco zákazník pije tento koktejl, kuchař připravuje želví polévku nebo pečenou užovku, taková afrodiziaka, že jsou často přímo v restauraci k dispozici pokoje – s ženami zahrnutými do nabídky jídelníčku. A to je přesně ono. Želva si získala pověst jako sexuální „nakopávač“.

„Venuše, bohyně lásky, byla zpodobňována, jak jede na želvě. Vztyčená hlava zvířete symbolizovala falus. V Orientě je maso tohoto zvířete velmi ceněno pro jeho povzbuzující účinky a ve starověku to bylo oblíbené jídlo u čínského dvora. Předpokládalo se, že jako polévka z vlaštovčích hnízd dokáže roznítit pokleslou chuť císaře. V každém případě se mi zdá, že se do toho příliš zatahuje mytologie,“ popisuje Isabel Allende ve své knize Afrodita s tím, že ona sama by želvu nikdy nesnědla. Bohužel, stále se najdou tací, kteří si na tomto mase vyloženě zakládají, ačkoli se nikdy oficiálně neprokázalo, že by mělo afrodiziakální účinek. Přesto třeba i v Malajsii věří, že již pouhá želví vejce přináší dlouhý život a zdraví. Skutečnost je taková, že obliba želvího masa a vajec neprospívá samotné ochraně želv a celkově přírodnímu prostředí.





Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat