Prostreno.cz

Výrazné přínosy petržele mají tuhý kořínek

Petržel je oblíbenou pěstovanou bylinkou, kterou si můžete koupit v obchodě, kde je dostupná po celý rok. Jedná se o levnou a dostupnou rostlinu, která je vysoce výživná a obsahuje dostatek vitaminů a antioxidantů, které mohou výrazně zlepšit naše zdraví.

Petržel pochází ze středomořské oblasti jižní Itálie, Alžírska a Tuniska. Historické prameny o pěstování petrželky sahají až do dob římské říše, kdy byla součástí nejen kuchyně, ale i různých posvátných obřadů. Existuje mnoho mýtů spojených s původem a pěstováním této rostliny, například staří Řekové věřili, že vyrostla z krve padlého řeckého hrdiny Archemoruse.

Nať i kořen petržele obsahuje cenné živiny. Z vitaminů zde najdete vitamin A, C, E, K a vitaminy skupiny B. Z minerálních látek je zde zastoupen vápník, železo, hořčík, mangan, fosfor a měď. Je také velmi dobrým zdrojem těkavých sloučenin. Znáte všechny přednosti oblíbené petrželky?

Přírodní lék na cukrovku

Petržel je v Turecku tradičním lékem na cukrovku, tamní vědci provedli i výzkum této dostupné bylinky na univerzitě Marmara v Istanbulu. Výzkum ukázal, že pravidelná konzumace petržele, může skutečně snížit hladiny cukru v krvi a to i dlouhodobě.

Prevence artritidy

Petržel je také zvláště účinná proti revmatoidní artritidě. Sloučeniny, jako je vitamin C a beta-karoten, nalezené v bylině, mají protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají při potírání artritidy. Pravidelná konzumace je rovněž považována za urychlení procesu odstraňování kyseliny močové, která je spojena s příznaky artritidy.

Protizánětlivé vlastnosti

Petržel je tradičně využívaná ve Středomoří při bolestech zubů, jako obklad na modřiny i štípnutí hmyzem. Protizánětlivé vlastnosti snižují vnitřní záněty a navíc napomáhají k očistě jater.

Antikarcinogenní vlastnosti

Vědci z Minnesoty extrahovali z petržele sloučeninu s názvem myristicin. Předběžné zkoumání této sloučeniny prokázalo antikarcinogenní vlastnosti. Myristinový extrakt z bylinky byl testován pouze v laboratorních podmínkách. Přesto se může jednat o zajímavý poznatek a prevence není nikdy dost.

Diuretické účinky

Už po mnoho staletí se petržel používá jako diuretikum, které pomáhá při potírání různých onemocnění, jako jsou ledvinové kameny, infekce močových cest a žlučníkových kamenů. Pokud vás trápí tyto potíže, již několik lžiček petrželové šťávy vám může poskytnout rychlou úlevu. Kořen petržele je také velmi užitečné při potlačení ledvinových kamenů. Odvar z petrželového kořene  je účinný pro celkovou detoxikaci těla.

Posiluje imunitní systém

Přítomné vitaminy, jako je vitamin C, vitamin A, vitamin K, foláty a niacin, působí na různé aspekty imunitního systému. Vitamin A působí přímo na bílé krvinky, čímž se zvyšuje jejich činnost. Navíc přítomný chlorofyl má také antibakteriální a antifungální vlastnosti. Studie ukázaly, že bylina obsahuje antioxidační a antibakteriální vlastnosti, což z ní činí ideální zdroj pro různé domácí bylinné přípravky.

Zdroj: www.verywellhealth.com, www.eatthis.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Kotlety na víně

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat