Prostreno.cz

Chřest má mnoho léčivých vlastností

Chřestová sezona je bohužel za námi, což je velká škoda. Proč s napětím očekávat duben a její opětovný začátek? Nejen váš mozek zaplesá nadšením!

Bez ohledu na typ, který si zvolíte, chřest se obvykle se podává jako předkrm nebo příloha. Co se týče úpravy, tak grilování, smažení nebo pečení v troubě patří mezi ty nejoblíbenější způsoby. A co nutriční hodnoty?

Chřest obsahuje vitaminy A, B1, B2, B3, B6, C, E a K, minerály jako je železo, kyselina listová, vápník, draslík, zinek, hořčík, mangan, fosfor a aminokyseliny. Kromě toho má optimální množství vlákniny, sacharidů, bílkovin a zdravého tuku. Jeho jedinou nevýhodou je, že může způsobit silný a nepříjemný zápach moči. Během trávení se totiž jeho sírové aminokyseliny rozkládají na páchnoucí chemické složky. Ale to je jen malý škraloup. Na druhé straně stojí mnoho léčivých vlastností chřestu! Které například?

Možná zabraňuje rakovině

Chřest je bohatý na glutathion, což je detoxikační látka, která může ničit karcinogeny. Studie z roku 2004 zveřejněná v časopise Journal of Nutrition uvádí, že nedostatek glutathionu přispívá k oxidativnímu stresu, který hraje klíčovou roli při stárnutí a patogenezi mnoha onemocnění včetně různých druhů rakoviny. Za pokus to stojí….

Pomáhá trávení

Dietní vláknina a laxativní vlastnosti chřestu pomáhají přemísťovat potravu střevem a udržují systém „pravidelně průchozí“. Navíc tato zelenina obsahuje inulin, prebiotikum, které není rozloženo a stráveno, dokud se nedostane do tlustého střeva. Tam pomáhá udržovat dobré bakterie, což zlepšuje zdraví trávicího systému – a tak pomáhá posílit imunitní systém.

Udržuje zdravé kosti

S vysokým obsahem vitaminu K hraje chřest klíčovou úlohu při udržování vysoké hustoty kostí. Dokonce opravuje kosti a klouby poškozené opotřebením. To zase snižuje riziko problémů, jako je osteoporóza a osteoartróza.

Studie z roku 2001 zveřejněná v odborném časopise Nutrition ukazuje, že vitamin K může modulovat kostní metabolismus. Rovněž pozitivně ovlivňuje rovnováhu vápníku, klíčový minerál v kostním metabolismu. Navíc má protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají zmírnit bolesti kloubů, které jsou běžně spojené s artritidou.

Podporuje srdeční zdraví

Vynikající antioxidační a protizánětlivé vlastnosti chřestu jsou prospěšné pro vaše srdce. Přítomný vitamin B pomáhá udržovat zdravou hladinu homocysteinu, jež pomáhá předcházet závažným srdečním poruchám. Navíc obsah vitaminu K podporuje zdraví srdce tím, že zabraňuje vytvrzování tepen. Jako přírodní diuretikum je tato zelenina velmi přínosná pro ty, kdo mají vysoký krevní tlak nebo jiné problémy spojené se srdcem.

Zabraňuje stárnutí mozku

Chřest také pomáhá mozku bojovat s kognitivním poklesem. Vysoké množství kyseliny listové a vitaminu B12 hraje klíčovou roli v prevenci kognitivních poruch. Studie z roku 2016 publikovaná v JAMA Psychiatry zdůrazňuje souvislost mezi nízkou hladinou vitaminu B12 a stárnutím mozku. Tak už se těšíte na duben?





Celkem 0 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat