Fermentovaná kombucha je životabudičem a takový špenátový džus k pravidelné konzumaci přímo vybízí. Tyto nápoje si kupujeme s pocitem, že se díky nim dožijeme poklidného důchodu, jenže jejich složení tomu neodpovídá.
Žít zdravě. Ono se to snadno řekne, ale hůř udělá! Člověk musí věnovat pozornost tomu, co jí, jak dlouho spí i čím si prolévá hrdlo. Mimochodem, pokud pijete tyto nápoje a slibujete si od nich dlouhověkost, tak pozor, možná vás o nějaká ta léta spíše připraví.
Balené zelené šťávy jsou převlečený cukr
Zeleninová občerstvení ze špenátu, kapusty i celeru vypadají jako zkratka k lepší výživě, protože slibují dávku vitaminů, minerálů i antioxidantů v každém balení i doušku. Což o to, prospěšné látky v nich bezpochyby jsou, ale v kombinaci s něčím, co tělu příliš nechutná. „Mnoho komerčně dostupných zelených šťáv obsahuje jen ovocné pyré, které výrazně zvyšuje obsah cukru a zároveň odstraňuje vlákninu, bez níž organismus tyto cukry rychle vstřebává,“ varuje americká registrovaná dietoložka Brianna Wieser. Dodává pak, že to podkopává veškeré snahy o udržení energetické rovnováhy, kardiovaskulárního zdraví i stabilní hmotnosti, tedy faktorů nezbytných pro zdravé stárnutí i dlouhověkost. Zeleninu je zkrátka lepší jíst než pít.
Kombucha není žádné terno
Potíž je i s dalším fermentovaným elixírem vychvalovaným pro svou schopnost podporovat zdraví střev, trávení a imunitu. „Navzdory prezentovaným probiotickým výhodám je mnoho prodávaných kombuch až přehnaně slazeno, přičemž některé značky mají více než 12 gramů cukru na porci,“ podotýká uvedená dietoložka s tím, že vysoký příjem cukru je cestou ke kratší životnosti a vyššímu riziku chronických onemocnění. Rovněž varuje, že kyselost kombuchy může časem narušovat zubní sklovinu a její přirozený obsah kofeinu i histaminu zase zhoršuje problémy u jedinců náchylných k úzkosti, pálení žáhy nebo potravinovým intolerancím. A když už jsme u nich…
Rostlinná mléka? Kapitola sama pro sebe
Když někomu kravské mléko nedělá dobře, většinou sáhne po tom rostlinném. Jeho sójový, mandlový, kokosový nebo ovesný základ se jeví jako studnice zdraví, ale je tu háček. „Rostlinná mléka zprostředkovávají ve srovnání s tím kravským minimum bílkovin a jejich ochucené varianty bývají přeslazené. Také jim naprosto chybí důležité živiny, jako je vápník nebo vitamin D,“ zdůrazňuje výživová poradkyně Brianna Wieser. Ani to zřejmě dlouhý život nezajistí.
Zdroj: www.realsimple.com/drinks-that-are-not-as-healthy-as-they-seem-11746821
Sledujte nás na sociálních sítích: