Prostreno.cz

Oblíbená semínka plná zdraví. Tahle byste neměli vynechávat

Semínka patří k nejcennějším složkám potravy vůbec. Vždyť je to prosté – aby se rostlina mohla dál šířit, všechnu svoji sílu vloží právě do semínka, takže i když se jedná o tak malý poklad, je pro naše tělo velmi cenný. Semínka obsahují celou řadu důležitých látek a hned v několika aspektech přispívají k pevnému zdraví. Jaké vyzkoušíte právě vy?

Semínek existuje nespočet druhů, máme pro vás seznam těch, která jsou běžně dostupná, a navíc patří do žebříčku těch nejlepších na světě. Zkrátka ať už vaše volba padne na jakýkoli druh, neuděláte chybu.

Chia semínka

Chia semínka jsou v dnešní době velmi populární a není divu, obsahují 2,5krát více bílkovin než fazole, 3krát více železa než špenát, 6krát více vápníku než mléko, 7krát více vitaminu C než pomeranče, 8krát více omega-3 než losos. Složení je více než působivé, a navíc dobrou zprávou je, že stačí pouze jedna polévková lžíce denně.

Pravidelná konzumace chia semínek je prospěšná pro zdraví srdce, podporuje kognitivní funkce, zmírňuje projevy deprese a v neposlední řadě zmírňuje problémy revmatoidní artritidy.

Konopná semínka

Stále více lidí objevuje účinky konopného semínka a konopného oleje. Jsou bohaté na bílkoviny a aminokyseliny, přispívají k posílení imunity a napomáhají odplavování toxinů z těla. Konopná semínka vynikají v obsahu esenciálních mastných kyselin, ve skutečnosti jich obsahují mnohem více než například lněné semínko či ořechy. Navíc mají ideální poměr 3:1 omega-6 a omega-3 mastných kyselin, které chrání naše tělo před kardiovaskulárními chorobami.

Při konzumaci se nemusíte obávat vedlejších účinků. Podle odborníků konopí pěstované pro potravinářský průmysl prakticky neobsahuje žádné THC (méně než 0,3 %). Při dalším zpracování, jako jsou semínka, olej nebo mléko se procento ještě snižuje.

Lněné semínko

Lněné semínko se vyznačuje hned několika účinky. Vysoký podíl vlákniny reguluje hladiny krevního cukru, navíc prodlužuje pocit sytosti a tím eliminuje nekontrolovatelné přejídání. Hlavním přínosem je přítomná kyselina alfa linoleová (ALA) a lignany, kterě preventivně působí proti růstu nádorů a snižují riziko rakoviny.

Denně se doporučují konzumovat 1–2 čajové lžičky nejlépe drceného semínka. Náš organismus není schopný rozložit celé semínko, takže projde celým trávicím systémem bez poškození a vyloučí se z těla. Případně semínka dobře rozkousejte, abyste narušili strukturu slupky a tělo mohlo využít všechny obsažené živiny.

Dýňové semínko

Již 100 g dýňových semínek, vám dodá až 54 % denní potřeby bílkovin. Další výhodou je obsah vitaminu skupiny B, takže se nemusíte spoléhat na výživové doplňky, stačí si denně pochutnat na hrsti dýňových semínek.

Sezamové semínko

Sezamové semínko je dobrým zdrojem manganu, mědi, vápníku, železa, fosforu, zinku, vitaminu B1 a vlákniny. Navíc obsahuje dvě jedinečné látky a to sezamín a sezamolín, obě tyto látky patří mezi lignany a mají pozitivní vliv na snižování cholesterolu, krevního tlaku a chrání organismus před oxidačním poškozením.

Slunečnicová semínka

Slunečnicová semínka vynikají obsahem vitaminu E, který cirkuluje v těle a přispívá k neutralizaci volných radikálů. Navíc tyto semínka mají nejvyšší obsah fytosterolů, které přispívají ke snížení špatného cholesterolu. Semínka jsou též bohaté na hořčík, který napomáhá zmírňovat astma, snižovat krevní tlak a eliminovat bolesti hlavy.

Kmín

Kmín se využívá již od starověku, je užitečný při zažívacích problémech a také působí antisepticky. Kmín je příjemná vzpruha pro nemocné tělo, pokud vás trápí chřipka, připravte si čaj s čerstvého zázvoru a přidejte špetku kmínu. Podle odborníků kmín mírně zvyšuje tělesnou teplotu a tak urychluje metabolismus i tvorbu bílých krvinek.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat