Prostreno.cz

Vařte co nejčastěji s paprikou. Pomůže s padáním vlasů i stárnutím

Takové kuře na paprice je lahodné právě díky koření v barvě krve. Bez papriky by to v kuchyni zkrátka nešlo. Přidáváte ji do svých jídel víc než často? Dobře děláte! Pomůže vám nejen s vypadáváním vlasů!

Paprika je mleté koření vyrobené z červených sušených plodů větších a sladších odrůd rostliny Capsicum annuum. Najdete ji v každém hypermarketu a supermarketu, přičemž její cena se pohybuje v řádu korun. Když přihlédnete k jejím účinkům, jedná se o směšnou částku! Proč?

Obecné živiny

Paprika obsahuje vitaminy A, B, C, E a železo. Áčko je skvělé pro zrak a integritu pokožky a sliznic, vitamin B prospívá nervovým funkcím, mezi které patří učení, myšlení, paměť a pocit. Céčko je známé pro svoji schopnost posilovat obranyschopnost těla, vitamin E má zase co dočinění se zdravím kůže. Spolu s výše uvedenými vitaminy paprika obsahuje také železo, které pomáhá při správném okysličení buněk a tkání. Tak zabraňuje anémii.

Paprika a antioxidanty

Paprika obsahuje kromě vitaminů A, C a E i jiné antioxidanty. Může se pochlubit čtyřmi karotenoidy: beta-karotenem, beta-kryptoxantinem, luteinem a zeaxantinem. Podle odborných publikací se první dvě látky transformují na varianty vitaminu A, nicméně všechny čtyři působí jako antioxidanty.

Paprika a vlasy

Paprika podporuje zdraví kštice. To jste nevěděli? Vitamin B, který se nachází v tomto oblíbeném koření, pomáhá předcházet vypadávání vlasů. Také železo nalezené v paprice zvyšuje průtok krve a stará se o okysličení vlasových folikulů, což stimuluje růst vlasů. Navíc vitamin B6 podporuje produkci melaninu. (Melanin je pigment zodpovědný za barvu vlasů.) Zajímavostí je, že prášek z papriky může být přidán do henny proto, aby vlasy získaly načervenalý nádech.

Paprika a stárnutí

Paprika pomáhá snížit známky stárnutí. Podle jistých vědeckých prací oddaluje vznik vrásek. Zodpovědným činitelem je v tomto případě betakaroten, který je tělem přeměněn na retinol nebo vitamin A. Spolu s vyhlazováním jemných linií a zesvětlením tmavých skvrn betakaroten rozjasňuje pokožku a stahuje póry. Neberte to! Paprika je evidentně přínosná pro celkové zdraví a krásu, o čemž svědčí její nutriční obsah. Snad jí doma máte dostatek.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat