Prostreno.cz

Méně známé účinky kozího mléka, které vás přesvědčí ho pít

Milovníků kozího mléka a výrobků z něj v posledních letech docela přibývá. Na trhu sice bezpochybně vede zatím to kravské, ale poptávka po kozím mléce se rok od roku zvyšuje. A není se čemu divit, účinků kozího mléka pro zdraví je hned několik a mimoto se nejvíce podobá mateřskému mléku. To znamená, že je plné živin a pro nás je mnohem přijatelnější než mléko kravské. Poznejte léčivé účinky kozího mléka a zapomeňte pověry o jeho nevalné chuti.

Účinky kozího mléka jsou známy již po několik staletí a kozí mléko je ve skutečnosti tělu mnohem prospěšnější než kravské mléko. Lidé, kteří trpí intolerancí laktózy, tráví kozí mléko mnohem lépe než kravské z důvodu vyšších hladin užitečných mastných kyselin (dvakrát více než u kravského mléka). Kozí mléko se také běžně zpracovává na sýry, máslo a jogurty, z nichž mnohé jsou považovány za lahůdky díky vysokému obsahu podmáslí.

Kozí mléko pro většinu z nás nemá tak jemnou chuť jako to kravské. Můžete s ním začít pozvolna třeba v podobě vynikajícího sýra či ochuceného jogurtu.

Máme pro vás hned několik důvodů proč dát šanci kozímu mléku.

Pro silné kosti

Veškeré mléko je bohaté na vápník, základní kámen našich kostí, a kozí mléko není výjimkou. Kozí mléko dodá srovnatelné množství vápníku jako kravské mléko, ale bez mnoha vedlejších účinků. Pro představu 250 ml kozího mléka obsahuje až 30 % doporučené denní dávky vápníku.

Silné protizánětlivé vlastnosti

Jedním z důvodů, proč mají lidé v oblibě kozí mléko, je, že si je mohou vychutnat bez podráždění žaludku, které často způsobuje mléko kravské. Je to kvůli jedinečné enzymatické úpravě kozího mléka, které uspokojuje střeva díky svým protizánětlivým účinkům.

Zvyšuje absorpci živin

Jedním z hlavních výhod kozího mléka je, že jeho chemické složení má velmi blízko k mateřskému mléku. To znamená, že naše tělo je schopno získat více živin z kozího mléka a způsobuje mnohem menší zátěž během trávicích procesů.

Komplexně doplní živiny

Kozí mléko je mnohem výživnější než kravské mléko, což znamená, že nepotřebujete velké množství, abyste získali stejný (nebo lepší) příjem živin. Jeden šálek kozího mléka poskytne přibližně 30 % našeho denního požadavku na vápník, 20 % příjmu vitaminu B, navíc obsahuje významné množství draslíku a fosforu. Další studie prokázaly, že kozí mléko napomáhá zvýšit absorpci železa a mědi v našem zažívacím traktu.

Pro zdravé srdce

V kozím mléce je téměř dvojnásobné množství mastných kyselin, než v kravském mléce, což znamená, že lépe vyrovnává hladiny cholesterolu a nejen to. Vyvážený příjem esenciálních mastných kyselin hraje klíčovou roli v prevenci aterosklerózy, mozkové mrtvici, infarktu a dalším srdečním onemocněním. Navíc vysoká hladina draslíku v kozím mléce snižuje krevní tlak, protože draslík funguje jako vazodilatátor, uvolňuje krevní cévy a zmírňuje napětí celého kardiovaskulárního systému.

Zvyšuje imunitu

Kravské mléko obsahuje stopové množství selenu, ale v kozím mléce se vyskytuje ve značném množství. Tento vzácný minerál je klíčovým prvkem funkčnosti imunitního systému, chrání nás před nemocemi a předchází infekcím.

Růst a vývoj

Kozí mléko je velmi bohatým zdrojem bílkovin, který je nezbytnou součástí růstu a vývoje, protože bílkoviny jsou stavebními kameny buněk, tkání, svalů a kostí. Tím, že zajistíme stabilní přísun bílkovin, chráníme naše metabolické procesy, stimulujeme růst a celkově posiluje zdraví organismu.





Celkem 17 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat