Prostreno.cz

Lepší zrak po římského salátu

Jedna zelenina, co je „na všechno“? To je římský salát! Posiluje kosti, chrání srdce, udržuje bezproblémový chod trávení a prospívá očím. Také vám pomůže při hubnutí a dodá pořádnou dávku antioxidantů!

Děláte si často saláty, protože je to jednoduchý a chutný způsob, jak své tělo obohatit o vitaminy a minerály? Dobře děláte. Vždyť za to by vás výživoví poradci i dietologové mohli jenom pochválit! Jednou z přísad, na kterou byste při jejich přípravě rozhodně neměli zapomínat, je římský salát. Tato nenápadná listová zelenina vám poskytne celou řadu zdravotních bonusů a prospěje vám od hlavy až k patě. Co říkáte na tyto benefity – berete je všemi deseti?

Zažívání, co šlape jako po drátkách

Salát s křehkými listy podlouhlého tvaru je doslova napěchován vlákninou, kterou váš organismus použije k čistění trávicího traktu. Tato živina vlastně funguje jako „kartáč“ pro střeva, přičemž přispívá k odstranění škodlivých látek a toxinů. Odborníci jsou toho názoru, že strava bohatá na vlákninu je nejen ku prospěchu trávicím funkcím, ale také snižuje pravděpodobnost diabetu a kardiovaskulárních chorob (1).

Zdroj antioxidantů, který se nezdá

Dalším důvodem, proč si římský klenot servírovat často, je jeho vysoký podíl antioxidantů. Vlastně mu v tomhle ohledu může máloco konkurovat. Funguje tedy jako efektivní ochrana před volnými radikály, jež v útrobách páchají velké zdravotní škody, včetně rakoviny a artritidy (1).

Pomocník při hubnutí, co vás nezklame

Bojujete s váhou? Pak se určitě snažíte snížit příjem kalorií. Jenže jak se zasytit a zároveň nebojkotovat své dietní ambice? Snadno. Dopřejte si římský salát klidně i několikrát denně, protože v jedné porci číhá pouhých 17 kalorií. Dalším plusem je fakt, že obsahuje poměrně dost vody (1).

Silné a zdravé kosti? Ty můžete mít také

Pokud vám dosavadní výčet pozitiv zeleného pokladu nestačí, máme pro vás další. Rostlina pěstovaná právě k přípravě zeleninových salátů obsahuje spoustu vitaminu K. Ten zlepšuje hustotu kostí, posiluje je a zachovává jejich kondici. To je také důvod, proč předchází osteoporóze i artritidě. „Káčko“ navíc pomáhá při srážení krve a urychluje léčbu modřin (1).

Podpora ostrého zraku. Využijte ji

Jen pár listů římského salátu stačí k tomu, abyste v těle navýšili hladinu vitaminů A a C. Oba podle lékařů poskytují očím správnou a potřebnou výživu, která snižuje pravděpodobnost šerosleposti, zeleného zákalu neboli glaukomu i makulární degenerace (1).

Zdroj: názory autora, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7029024/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat