Prostreno.cz

Ozvláštněte si jídelníček fialovými bramborami

Fialová bramborová kaše, fialový bramborový salát, fialové bramborové chipsy a další. Purpurové brambory jsou dlouho považovány za potravu bohů a patří k základům peruánské stravy. Ozvláštněte si jimi jídelníček i vy! Česká odrůda vás nadchne!

Fialové a žluté brambory se liší nejen barvou, ale i svými účinky pro zdraví. Chcete-li je maximalizovat, je důležité vařit je ve slupce, protože právě ta obsahuje tolik charakteristický pigment, který se nazývá antokyan, což je fytochemikální náplň s výživným profilem. Dále se tyhle „fialky“ mohou pochlubit vlákninou, bílkovinami, draslíkem, hořčíkem, železem, vápníkem a vitaminy A, B1, B2, B6, C.

Zpestření nejen pro děti

Jejich fialová barva je pro konzumenty velmi atraktivní a přináší větší zájem o brambory jako takové. Ne každý den se vám totiž poštěstí ochutnat třeba fialovou bramborou polévku či nezvykle zbarvené hranolky. A jaký že je skutečný rozdíl mezi obyčejnými bramborami a těmi purpurovými?

Zdraví v každém soustu

Pokud budete mít oči zakryté šátkem, tak pravděpodobně nic nepoznáte. Chuť je stejná, nicméně fialové zázraky mají dvakrát až třikrát vyšší antioxidační kapacitu. Přítomné antioxidanty aktivně působí proti volným radikálům, které se nacházejí v celém těle. Zmíněný pigment  antokyan je zároveň absorbován do krevního řečiště, což má hojivý účinek na játra a velmi příznivý vliv na řízení krevního tlaku.

Česká odrůda, která sklízí úspěchy

Kromě toho mohou antokyany přítomné ve fialových bramborách bojovat proti oxidačním stresorům, které způsobují různá onemocnění a bývají spojovány s rakovinou a růstem rakovinných buněk obecně. Tento fytochemikál také podporuje zdraví mozku a kognitivní funkci, což z něj činí potravu proti stárnutí. Univerzita v Pensylvánii zároveň potvrdila, že konzumace fialových brambor má výrazný vliv na prevenci rakoviny tlustého střeva.

Tak zkuste nějaký recept s fialovými bramborami, třeba z dílny českých pěstitelů z Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě, kteří se svým dílem s modrofialovou slupku a modrofialovou dužninu slaví úspěchy. (Jedná se varný typ B a C).





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat