Prostreno.cz

Méně známé účinky kajenského pepře. O těchto jste možná nikdy neslyšeli

Oblíbené ochucovadlo je sice poněkud ostřejší, ovšem má zajímavé přínosy, díky kterým se jeho pravidelná konzumace skutečně vyplatí. Vždyť prospívá srdci, pomáhá při bolestech hlavy a tlumí alergie. To ale ještě pořád není všechno!

Kajenský pepř je velice populární koření, které se používá po celém světě. Prášek žluté až červené barvy je vlastně směsí sušených chilli papriček různých odrůd. Je pravdou, že tento pepř se vyznačuje velice palčivou chutí, jež může být pro někoho „silnou kávou“. Pokud vám ale pálivé nijak nevadí a nedráždí žaludek, nic vám nebrání, abyste si užívali výhod, které vám kajenský pepř přináší. Například tyhle jistě stojí za zmínku!

Prostředek proti bolesti hlavy

Často vás bolí hlava nebo trpíte dokonce na migrény? Pak byste měli vědět, že farmaceutické medikamenty nejsou jediným spásným řešením. Vždyť je tu kajenský pepř! Ten příznivě ovlivňuje bolestivé receptory v mozku, čímž může „bolehlavu“ udělat rázný konec.

Útlum alergií? Ano, to také

Je úplně jedno, jestli vám rýmu spouští roztoči, srst domácích mazlíčků, prach nebo pyl, kterého bude co nevidět venku spousta. Buď jak buď, „instantní pálivé léčivo“ je vám plně k dispozici, neboť obsahuje antialergické složky. Ty v lepším případě symptomy alergie úplně utlumí, v tom horším je alespoň zmírní.

Oprava nefungujícího trávení. Nehodí se i vám?

Na jakékoli břišní potíže platí červený zachránce. Ostatně, tento vítaný fakt potvrdilo již mnoho a mnoho vědeckých studií. V jejich závěrech se uvádí, že kajenský pepř zvyšuje tok a produkci žaludečních šťáv v trávicím traktu. Rovněž zrychluje metabolismus a stimuluje pohyby střev. Přesně tyto vlastnosti z něj dělají efektivní domácí prostředek nejen proti zácpě a plynatosti.

Zdravé srdce, co bije jako zvon

Kapsaicin je unikátní rostlinný alkaloid, který prospívá srdci ve všech směrech – a kajenský pepř má této vzácné látky doslova na rozdávání. Mezi její hlavní schopnosti patří snižování hladiny škodlivého cholesterolu, zatímco stabilizuje krevní tlak. Pepř z kořenky tedy funguje jako parádní prevence kardiovaskulárních chorob.

Pomocník při hubnutí, který nezklame

Jistá nedávná americká studie potvrdila, že kajenský pepř přispívá k úbytku tělesné hmotnosti, jelikož urychluje metabolické funkce, čímž napomáhá spalování tuků. Držíte dietu? Pak si dejte špetku – a nejlépe každý den. Kdoví, třeba se nadbytečných kil zbavíte ještě před plavkovou sezonou!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat