Prostreno.cz

Černá mrkev. Výstřelek pěstitelů, nebo vitaminová bomba?

V obchodě na ni ještě nenarazíte, ale pokud patříte mezi vášnivé zahradníky a nadšené pěstitele zeleniny, semínka na černou mrkev seženete i u nás. V Evropě se s černou mrkví moc nesetkáte, ale pokud vyrazíte na dovolenou například do Indie či Číny, tam to není nic neobvyklého a rozhodně stojí za ochutnávku. A v čem je tak odlišná?

Černá mrkev je jeden z barevných kultivarů mrkve. Mrkev může být ve skutečnosti oranžová, červená, fialová, bílá či žlutá. Barvu mrkve ovlivňuje jednak její vyšlechtěná odrůda, ale také typ půdy, podle zeminy může být barva mrkve různě intenzivní. Tmavá barva mrkve, fialové a černé odrůdy, signalizují vysokou koncentraci antokyaninů, zatímco oranžová a žlutá mrkev má vyšší obsah betakarotenu. A v čem spočívají výhody černé mrkve?

Přispívá k léčbě revmatoidní artritidy

Některé z aktivních složek obsažené v černé mrkvi mají protizánětlivé účinky a antioxidační schopnosti, které mohou pomoci zpomalit chronické nemoci a snižují oxidační stres, jako je například ten, co způsobuje revmatoidní artritidu.

Protirakovinové účinky

Díky vysoké koncentraci antokyaninů, černá mrkev může hrát důležitou roli v prevenci proti vzniku a šíření rakovinných buněk. Navíc přítomné antioxidanty přispívají k neutralizaci a eliminaci volných škodlivých volných radikálů a tím také přispívají ke snížení rizika před vznikem tohoto onemocnění.

Podpoří trávení

Mrkev obsahuje také dostatečné množství vlákniny, která je nezbytná pro zdravý trávicí systém. Vláknina přispívá ke stimulaci peristaltického pohybu a zlepšuje absorpci živin ve střevě. Navíc pravidelný přísun vlákniny přispívá k regulaci cholesterolu, inzulínu a glukózy v těle, což je velmi důležité pro diabetiky.

Prevence Alzheimerovy choroby

Je známo, že antioxidanty přítomné v černé mrkvi snižují ukládání beta amyloidových plaků v mozku, které mohou vést k neurálnímu přetížení a způsobit tak vznik neurodegenerativním onemocnění, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba.

Pro lepší zrak

Ačkoli v černé mrkvi je o něco méně beta-karotenu než v oranžové mrkvi, přesto je pro oči důležitá. Beta-karoten funguje jako antioxidant a je schopen snížit riziko makulární degenerace a zpomalit vývoj šedého zákalu.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat