Prostreno.cz

Exotické tamarillo podporuje zdraví očí a reguluje krevní tlak

Svým vzhledem trochu připomíná rajče, ale v porovnání s ním je rajčenka řepovitá úplně něco jiného! Už jste na pultech obchodů zaznamenali přítomnost exotického tamarilla? Pokud ano, pusťte se do experimentu a zakousněte se! Existuje mnoho dobrých důvodů, proč to udělat!

Rajčenka řepovitá (Solanum betaceum) je nízký strom nebo keř, který plodí exotické ovoce nazývané rajčenka nebo tamarilo. Ty voní po ananasu či jahodě, obsahují vitamin C a hodně dalších, pro tělo potřebných minerálů. Tohle každý kousek udělá s vaším tělem!

Snižuje riziko onemocnění srdce

Jak uvádí laboratorní výzkum z Malajsie, tamarillo (či počeštěně tamarilo) obsahuje slušný podíl rozpustné vlákniny, bílkovin, škrobu, karotenoidů a anthokyaninů. (Anthokyaniny a karotenoidy jsou obzvláště výhodné pro zdraví srdce.)

Regulace krevního tlaku

Odrůdy rostliny tamarillo byly studovány výzkumníky na švédské univerzitě zemědělských věd. Vědci z odboru potravinářství zjistili, že tamarillo obsahuje draslík, a to přibližně 400 miligramů na 100 gramů čerstvé hmotnosti. Z tohoto důvodu tamarillo snižuje krevní tlak.

Podporuje zdraví očí

Vzhledem k tomu, že tamarillo obsahuje i vitamin A (antioxidant), může napomáhat k zdravým očím, imunitnímu systému a důležitému buněčnému růstu. Kdo by něco takového nebral?

Prodlužuje život

Studie z Kanady prokázala, že vitamin C prodlužuje život a vede k dlouhověkosti. Jelikož se ve 100 gramech tamarilla nachází 29,5 miligramů vitaminu C, vede jeho konzumace právě k prodloužení života. Že by se jednalo o novodobý elixír mládí?

Podporuje metabolismus

Jelikož tamarillo obsahuje asi 19 až 21 procent denní doporučené dávky vitaminu B6, nabízí pomoc při metabolizaci živin. Vitamin B6 je součástí skupiny vitaminů B-komplexu, a přestože sám o sobě neposkytuje mnoho energie, jako součást B-komplexu pomáhá přeměnit kalorie na užitečnou energii pomocí sacharidů a bílkovin. Díky svým účinkům na metabolismus tak tamarillo může pomoci v boji proti obezitě.

Měli jste v obchodě štěstí a nesete si pár kousků domů? Připomíná vám tamarillo rajče? Není divu, jsou si trochu podobné. V porovnání s ním je však slupka tamarilla trochu houževnatá a ne moc chutná, nicméně buničina obklopující semínko je obvykle měkká, šťavnatá a sladká. Semena se dají jíst, jsou však větší a tvrdší, než je člověk zvyklý od zmíněných rajčat.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat