Prostreno.cz

Hořký meloun. Léčivé ovoce, který má velmi dlouhou historii

Vypadá jako okurka, pochází z Asie, Afriky a částí Karibiku a je součástí ájurvédské medicíny – tradičního systému léčení. Už jste ochutnali hořký meloun?

Hořký meloun (Momordica charantia) je druh jedlého, léčivého ovoce, který má velmi dlouhou historii. Záznamy ukazují, že kulinářské a léčivé použití hořkého melounu pochází ze staré Indie a hovoří se o nich ve spojitosti s tradiční čínskou medicínou, a to ji od 14. století.

Hořký meloun byl součástí zkoumání více než stovky klinických a pozorovacích studií a vědci si jej vynachválit. Proč byste ho měli zkusit i vy? Studie identifikovaly specifické fenolické a flavonoidní sloučeniny, které jsou zodpovědné za mnoho jeho antidiabetických a protirakovinných účinků. Patří sem například kyselina galová, kyselina taninová, katechin, či kyselina kofeinová. Díky bohu za ně! S čím vším vám nejen ony mohou pomoci? Takhle hořký meloun působí na lidské zdraví!

Pomáhá normalizovat hladinu cukru v krvi

Závěry ze studií prokázaly hypoglykemický účinek hořkého melounu, který pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi a reguluje tělesné užívání inzulínu. (V mnoha ohledech hořký extrakt melounu působí stejně jako inzulín, který tělo přirozeně produkuje.)

Bojuje s bakteriálními infekcemi a viry

Výzkum také prokázal, že hořký meloun obsahuje několik forem antibakteriálních i antivirových přípravků. Tato činidla jsou schopna snížit náchylnost k takovým infekcím, jako je Helicobacter pylori (velmi běžná bakterie spojená s tvorbou žaludečních vředů).

Dále studie identifikovaly přítomnost antiparazitních sloučenin, které pomáhají vylučovat parazitní červy a další vnitřní parazity z těla. Není tohle dobrá zpráva?

Zlepšuje trávení a zdraví jater

Existuje důkaz, že hořký extrakt z melounu může pomoci léčit žaludeční a střevní poruchy, působit proti ledvinovým kamenům, zabránit onemocnění jater a zlepšit jejich funkci. Konzumace tohoto ovoce také snižuje příznaky zánětlivého onemocnění střev (včetně kolitidy). Hořký meloun také vykazuje laxativní účinky, a proto pomáhá zmírnit zácpu.

Snižuje poruchy a symptomy dýchání

Díky detoxikaci, zlepšení průtoku krve, snížení zánětu a eliminaci působení volných radikálů je hořký meloun schopen předcházet běžným onemocněním, jako je kašel, nachlazení nebo chřipka. Každý přitom ví, že silný imunitní systém a dobře fungující trávicí systém patří k nezbytnostem při potírání infekcí a onemocnění, stejně jako krocení sezónních alergií a astmatu. Dejte si hořký meloun!

Pomáhá léčit kožní záněty a rány

Několik studií identifikovalo protizánětlivé sloučeniny v hořkém melounu. Ty pomáhají léčit kožní stavy, jako je ekzém a psoriáza. Ostatně, díky svým antibakteriálním vlastnostem je tradičně hořký meloun používán (lokálně na kůži) k léčbě hlubokých kožních infekcí (abscesů) a ran bez použití antibiotik. Už jste se po něm v oddělení exotického ovoce poohlédli?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat