Prostreno.cz

Ezechielský chléb je vhodný i při dietě

Chcete ještě před dovolenou zhubnout nějaké to kilo, ale už vás dohání touha po pečivu? Rozhodně v tom nejste sami, máme pro vás druh chleba, který ukojí nejen vaši chuť, ale je prospěje i vašemu zdraví. Už jste někdy slyšeli pojem ezechielský chléb? Někdy se mu také přezdívá biblický chléb. Je na čase objevit tento druh zajímavého pečiva!

Většina tradičních chlebů, které známe, se připravuje z těsta obsahující pšeničnou mouku a kvasnice. A takto pečený chléb zrovna není vhodný pro naši vysněnou postavu. Oproti tomu ezechielský chléb se vyrábí ze 4 druhů různých zrn, a navíc až ze 4 různých druhů luštěnin. Zatímco většina chlebů obsahuje přidaný cukr, ezechielský chléb neobsahuje žádný. Je také vyroben z organických, naklíčených celých zrn a právě proces klíčení výrazně mění jeho nutriční hodnoty.

Ve srovnání s "bílým" chlebem má chléb Ezechiel mnohem více bílkovin, vlákniny a minerálů. Někteří lidé se mylně domnívají, že je bezlepkový, ale tento chléb obsahuje čtyři druhy zrna. Jsou to pšenice, ječmen, proso a špalda, tyto suroviny, kromě prosa, obsahují gluten. Avšak klíčená zrna mají mnohem nižší hladiny lepku, takže tento chléb může být vhodný i pro jedince s mírnou citlivostí na lepek, je proto mnohem lehčí pro trávicí systém. Oproti běžnému chlebu dále obsahuje méně sacharidů a tuků. A jaké jsou všechny jeho přínosy pro zdraví?

Reguluje krevní cukr

Vzhledem k nižším hladinám sacharidů, které se vyskytují v tomto „klíčeném chlebu", má méně rychlý dopad na hladinu cukru v krvi. Nižší hladina sacharidů spočívá v tom, že obilí bude přeměněno na energii a tento chléb nezpůsobuje náhlé výkyvy hladiny krevního cukru.

Snižuje hladinu cholesterolu

Výzkum prokázal, že přítomné klíčky jsou spojeny se sníženým rizikem onemocnění srdce, stejně jako snížením krevního tlaku. Za tento fakt může vyšší hodnota vlákniny, která je v tomto chlebu více než uspokojivá. To přispívá ke snížení špatného LDL cholesterolu a jeho následného odplavování z organismu. Navíc přítomný vitamin C, je důležitým prvkem při výrobě kolagenu, který posiluje krevní cévy a tepny.

Zlepšuje funkci jater

Játra jsou velmi důležitým orgánem, a zřejmě proto jsou také ohrožena celou řadou onemocnění. Ezechielský chléb obsahuje nižší množství tuků než tradiční chleby, což je důležitý aspekt i pro naše játra, navíc přispívá k eliminaci toxinů z těla.

Zlepšuje trávení

Hodnota vlákniny v tomto chlebu je více než uspokojivá a vláknina je klíčová pro zažívání. Pravidelný příjem vlákniny nejen nastartuje váš metabolismus, ale eliminuje zácpu, křeče a nadýmání, navíc je důležitá pro vstřebávání živin.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat