Prostreno.cz

Tělo velice ocení medicinální houby

Blíží se houbařská sezona, a dokonce někteří z nás již mají své první houbařské úlovky v košíku. My vám ale přinášíme na vaše pomyslné talíře houby léčivé. Tyto druhy hub jsou v odborném světě nazývány medicinální a mají posilující účinky pro náš organismus. V současném odborném světě jsou významným objektem intenzivního zájmu celých vědeckých týmů, kteří zkoumají jejich přesné složení, ale hlavně účinky. Jaké byste si neměli nechat letos ujít?

Medicinální houby se vyznačují vícerými účinky, je proto možné je využít k řešení mnoha zdravotních problémů. Většina z těchto léčivek pochází z Asie, kde jsou již po tisíciletí nedílnou a právoplatnou součástí tradiční čínské medicíny. Mnohé z nich byly v minulosti určeny pouze pro císařskou rodinu. Některé si můžeme koupit v tabletách v prodejnách zdravé výživy nebo v zelených lékárnách např. reishi, cordyceps. Jiné, jako je hlíva či shitake, si koupíme v běžné obchodní síti a máme tak skvělou příležitost vyzkoušet svůj kulinářský um.

Všechny medicinální houby mají imunomodulační účinky, tzn. dokážou imunitní systém posílit a aktivovat, aby dokázal čelit různým typům infekce, dokonce i rakovinným buňkám. Zároveň napomáhají utlumovat alergie, usnadňují také léčbu chronických zánětů. Mají pozitivní vliv při léčbě civilizačních chorob, např.léčba aterosklerózy, diabetu 2. typu, srdečních a cévních chorob. Významně podporují správnou funkci nervové soustavy, mozku a srdce. Pozitivně působí na naši vitalitu a psychiku. Zlepšují náladu, dodávají energii, přispívají k regeneraci po zátěži, podporují zdravý spánek. Poznejte všechny jejich účinky. Na jakou houbu vsadíte vy?

Reishi

Je také právem nazývána božskou houbou nesmrtelnosti. Jedná se o parazitující nejedlou houbu. Najdeme ji na různých druzích stromů, nejčastěji nějak poničených či na pařezech. Nejčastější využití je při léčbě nádorů, též u alergiích či při psychických poruchách.

Cordyceps

Roste převážně v horách Tibetu, nese si také označení klenot čínské medicíny. Tato léčivka je cizopasná a živí se hmyzem nebo larvami, na které se přichytí, prorůstá do organismu svého hostitele a vysává jej až zbude jen skořápka vyplněná houbou. Posiluje ledviny a dodává energii.

Hericum

Je specifická svým neobvyklým tvarem, ze kterého odvozujeme český název Královec ježatý. Její domovinou je Japonsko, u nás se vyskytuje velmi vzácně. Dominuje při léčbě nervové soustavy a pomáhá při onemocnění trávicí soustavy.

Polyporus

Patří do skupiny chorošovitých hub, parazituje na stromech a pařezech listnatých stromů, nejčastěji roste na habrech a dubech. Jedná se o velmi chutnou houbu, která má pozitivní vliv na močovou soustavu.

Enoki

Pochází z Japonska, kde se těší velké oblibě. Odtud také pramení informace a první studie o jejích protirakovinných účincích. Roste v trsech a je velmi drobná.

Hlíva

Tato houba je u nás velmi dobře známá a je hojně využívána v gastronomii. V přírodě ji můžeme najít od podzimu a někdy až do prosince. Roste v trsech u kmenů a pařezů, je totiž dřevokazná. Má stimulující účinky na náš organismus. Vyzkoušejte např. polévku, guláš a výborná je i v kombinaci s masem.

Maitake

U nás roste jen velmi vzácně, pochází z Japonska. Roste v trsech u kořenů a kmenů stromů. Dorůstá do zcela výjimečných rozměrů, váha dosahuje až kolem 50 kg. Také je nazvána houba stáří, právě pro její pozitivní vliv při léčbě civilizačních chorob.

Shitake

Jejím domovem je jihovýchodní Asie, kde také nalézá uplatnění ve zdejší kuchyni. Dle místa, na kterém roste, bývá označována dubová houba, vzhledem k jejímu obrovskému pozitivnímu vlivu na náš organismus hrdě nese jméno perla mezi houbami. Působí výrazně proti všem virům. V kuchyni je vynikající při přípravě pokrmů, jako je rizoto a těstoviny.

Auricularia

Díky svému tvaru a zvláštní gelové konzistenci má české název bolcovitka chlupatá. V Asii je opět hojně přidávanou surovinou do pokrmů a i u nás se těší značné oblibě. Výborná je při léčbě cévních obtíží.

Zdroj: www.mayoclinic.org, www.eatthis.com





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat