Prostreno.cz

Hledáte osvěžující oběd? Sáhněte po ledovém salátu

Ledový salát je jednou z hlavních ingrediencí všemožných letních salátových variací. Vyniká nejen křupavostí a minimem kalorií, ale je z větší části tvořen vodou, takže vás v těchto parných dnech také příjemně osvěží.

Ledový salát je vynikajícím zdrojem draslíku a manganu. Obsahuje také významné množství železa, vápníku, hořčíku a fosforu. Dále také stopové množství sodíku, mědi a zinku. Tento salát je bohatý na vitaminy A, K, C a vitaminy skupiny B.

Pro štíhlý pas

Pokud si chcete i během léta udržet štíhlou postavu, tak ledový salát je skvělým dietním parťákem. Ve 100 gramech ledového salátu je přibližně pouhých 16 kcal. Salát je z větší části tvořen vodou a vlákninou. Také má velmi nízký obsah sodíku, nasycených tuků a cholesterolu.

Pěkná porce „áčka“

Vitaminem A nevyniká jen mrkev i v ledovém salátu se ho nachází poměrně dostatek. Vitamin A je potřebný pro zdravé oči, růst a vývoj kostí. Mimo to, také posiluje imunitní systém.

Zlepšuje srážlivost krve

Ledový salát také obsahuje vitamin K, který je nápomocný při výrobě proteinů, které tělo potřebuje, aby zajistilo normální srážlivost krve.

Vhodný pro nastávající maminky

Salátu by se neměly vyhýbat ani těhotné ženy, a to hned z několika důvodů. Přispívá k hydrataci organismu a také nízký příjem kalorií, který přesto díky vláknině zasytí. Další důležitou složkou je kyselina listová, která v těhotenství velmi důležitá. Dostatečnou konzumací kyseliny listové snižujete riziko vrozených vad ještě nenarozeného plodu.

A jak salát skladovat?

Při nákupu si vybírejte jen pěkné saláty, které nemají ovadlé listy. Po příchodu z obchodu, nejlépe mírně odřízněte košťál salátu a položte jej do mističky s vodou. Voda by měla být jen na dně, jinak by vám salát začal hnít. Takto připravenou hlávku uložte na chladné místo, uvidíte, že mu o pár dní prodloužíte životnost a bude stále křupavý.

Rychlá dobrota

Ledový salát můžete konzumovat téměř ke všemu, můžete ho využít jako přílohu, přidat do oblíbeného sendviče, či ho nechat vyniknout v hlavní roli. Nejrychlejší je jeho listy natrhat do misky a zalít jogurtovou zálivkou. Tuto osvěžující svačinku si zamilujete a můžete mlsat bez výčitek.

Domácí jogurtová zálivka

Pokud chcete dosáhnout ještě menšího počtu kalorií, zapomeňte na kupované zálivky. Jednoduše smíchejte jogurt s pár kapkami citronu, přidejte půl lžičky medu, osolte, opepřete a zálivka je na světě.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat