Prostreno.cz

Jasmínová nebo basmati. Proč je správný výběr rýže důležitý

Již od nepaměti je rýže nedílnou součástí naší i světové kuchyně. Existují tisíce druhů rýže, jenže jak se v nich vyznat? Každý typ se vaří jinak a hlavně je vhodný pro jiný pokrm. Například bez rýže Arborio zkrátka italské rizoto nikdy neuvaříte. A co dalšího byste měli vědět?

Rýže je obilovina, kterou miluje většina lidí na světě. Ať už pro její chuť, snadnou dostupnost nebo nepřeberné množství variací jídel, které se z ní dají připravit. Jenomže, vydáte-li se byť do obyčejného supermarketu, čeká na vás nekonečná řada různých druhů. Po jakém balíčku sáhnout? Dobrá otázka! Následující přehled vám pomůže se zorientovat v jednotlivých druzích. Teď už chybu neuděláte!

Jasmínová bílá rýže

Původem z Thajska je tato dlouhozrnná rýže, která je známá svou jemnou květinovou vůní a měkkou, lepkavou strukturou. Je typická pro kuchyni jihovýchodní Asie a skvěle se hodí na různé rýžové dezerty. Vařte 1 šálek rýže v 1 a 1/2 šálku vody pozvolna 10 minut. Po uvaření hrnec přiklopte pokličkou a nechte ještě dalších 10 minut odpočívat.

Rýže Basmati

Tato voňavá rýže pochází z podhůří Himálají v Pákistánu a Indii. Dle starých postupů by měla být Basmati alespoň rok a půl uskladněna v suchu a temnu, tato doba totiž zaručí nízký obsah vody v zrnech a je zárukou lepší chuti, nižší lepivosti a kratší doby přípravy. Používá se převážně v indických jídlech.

Arborio

Pokud máte rádi pravé krémové rizoto, nebo chcete-li risotto, pak milujete Arborio rýži, protože je to základní složka klasické italské kuchyně. Tato krátkozrnná rýže je tlustá a kulatá a má perlový povrch. Arborio se používá hlavně na přípravu zmíněného rizota, neboť po uvaření má hladkou a krémovou konzistenci. Na rozdíl od jiných typů se Arborio vaří al dente – tedy na skus.

Thajská červená rýže

Vyzkoušejte také thajskou celozrnnou červenou rýži, která je známá svým červenohnědým povrchem. Tato neloupaná dobrota má oříškovou chuť a je trochu tvrdší na skus. Vařte jako tradiční rýži: 1 díl rýže na 1 a 1/2 dílu vody. Jen pozor na nutnost delšího vaření (kvůli přítomnosti slupky). Chce to minimálně 30 minut. Thajská červená rýže se používá hlavně k přípravě salátů a skvěle se hodí i jako příloha k masu.

Sushi rýže

Tato japonská odrůda rýže má vysoký obsah škrobu, který zaručuje její skvělou lepkavou strukturu, která po úpravě drží svůj tvar. Je tak jedinou a ideální ingrediencí pro výrobu sushi. Vaří se pod pokličkou v poměru 1 kg rýže na 1,3 litrů vody, dokud se voda nevypaří (pak se nechává odpočinout). Pro přípravu sushi je dále důležité, aby se uvařená rýže ochutila směsí, která se skládá z rýžového octa, soli, cukru a soli.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat