Prostreno.cz

Křepelčí vejce jsou sice malá, ale plná zdraví

Křepelčí vejce již dávno nejsou považována za luxus a rozmar, připravit si je může každý. A proč vlastně? Takhle to mají s dodávkou energie a detoxikací organismu!

Křepelky paří ke středně velkým ptákům s domovinou v Evropě, Africe, ve Spojených státech i Asii. Jsou pozoruhodně menší než kachní a kuřecí vejce, těší se velké oblibě a široce se konzumují jako pochoutka. Kromě toho, že jsou v mnoha kulturách považované za chutnější alternativu vajec slepičích, obsahují živiny, které z nich činí lahodnou a zdravou součást jídelníčku. Kladete si otázku, proč jsou z nich vlastně lidé tak paf? Tohle je vysvětlení!

Zlepšení zraku

Impozantně vysoká úroveň vitaminu A nalezená v křepelčích vejcích pomáhá chránit zrak. Antioxidační aktivita tohoto vitaminu také může pomoci snížit makulární degeneraci.

Vyrovnávání hladin cholesterolu

Slušné množství užitečných mastných kyselin v tomto druhu vajec vyrovnává hladiny cholesterolu. (V podstatě se aminokyseliny starají se o vyvážený poměr mezi špatným a dobrým cholesterolem.) Nicméně, zařazení velkého množství křepelčích „pokladů“ do stravy nemusí být nejlepší volbou, protože v každé porci je zhruba 1,6 gramu nasyceného tuku. Tak na to pozor.

Stimulace růstu

Křepelčí vejce, stejně jako ty od kuřat, dodávají tělu bílkoviny, které jsou potřebné pro nespočet procesů v organismu. Proteiny jsou rozděleny na jednotlivé složky a reformovány pro nové buňky, tkáně, svaly, kosti a krevní cévy. Příjem vajíček tak může zajistit zdravý a normální růst těla.

Snížení krevního tlaku

Přítomnost draslíku v křepelčích vejcích ukazuje schopnost snižovat krevní tlak, protože tento minerál působí jako vazodilatátor, jež pomáhá zmírnit napětí a stres v arteriích a krevních cévách. Mimochodem, v křepelčích vejcích je poměrně mnohem více draslíku než ve vejcích slepičích.

Očistění těla

Detoxikace těla je důležitá, zejména v dnešní atmosféře, která je naplněna toxiny, znečišťujícími látkami a těžkými kovy. Studie ukázaly, že zařazení křepelčích vajec do stravy odstraňuje toxiny z krevního řečiště.

Prevence proti chronickým onemocněním

Antioxidanty bojují proti volným radikálům, které způsobují chronické onemocnění a rakovinu. Křepelčí vejce obsahují významné množství vitaminů C a A, což může pomoci neutralizovat tyto volné radikály a chránit celkové zdraví.

Léčba alergií

Křepelčí vejce se mohou pochlubit přítomností ovomucoidních bílkovin, jež působí v těle jako přírodní antialergenní složka. Pokud tedy trpíte zánětem nebo jinými příznaky alergických reakcí, mohou vám křepelčí vejce pomoci.

Zvýšení energetické úrovně

Minerály a mikroživiny nacházející se v těchto malých vejcích podporují nárůst energie. Ve skutečnosti jsou křepelčí vajíčka doporučována osobám, jež jsou závislé na kofeinu nebo jiných stimulantech. Právě u nich se jedná o skvělou ukázku toho, jak přírodně a nenásilně regulovat energetickou hladinu – bez budoucí závislosti.

Zdroj: wikihow.com, healthline.com, eatthis.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat